Garage ShoutBox
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wejść do czatu
lub Zarejestruj aby założyć posty i tematy.

Problem z laserem

Pewnie zabrzmi to dla was głupio, ale w internecie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Jakiś czas temu gdy podłączyłem mój laser do prądu to od razu świecił wiązką, która paliła materiał. Podczas przebudowy pokręciłem tym "obiektywem" Tym czymś czym można regulować grubość kropki i teraz cały czas świeci światełkiem, które nie pali, a gdy ruszam jakiś g-code to jest ten sam efekt ruchy jałowe nie ma światełka ruch normalny światełko, ale to nie wiązka do palenia. Nie pomaga kręcenie tym dalej, ale może gdzieś indziej coś źle zrobiłem... Przydałby się jakiś solidny tutorial o ustawianiu lasera i testach dla typowych dzbanów jak ja.

Wygląda to mniej więcej tak jak na załączonych zdjęciach, a zmiana kabla z nowego na stary polepsza siłę wiązki do palącej, ale nie tak mocnej jak była kiedyś. O dziwo kable są tej samej grubości, ale jeden jest nieco dłuższy.

 

@Edit: Zdjęcia wykonane w mniej więcej te samą porę dnia.

Dodane pliki:
  • Aby przesyłać pliki musisz się zalogować.

Jaki masz firmware na pokładzie? Jakiego programu używasz?

Jeśli nie zmienia się ogniskowa mimo kręcenia obiektywem to sprawa jest jasna ? Może się mylę, ale kolega chyba
uszkodził niechcący mechanikę obiektywu ?

Tu nie o ogniskową idzie a o moc palenia. Ja tu stawiam na prawo Murphiego, które zadziałało wrednie i podstępnie. Kolega ruszył soczewką ale przy okazji zadziałało coś innego w tym samym czasie, mam podejrzenia ale potrzebuje odpowiedzi na zadane pytania.