Garage ShoutBox
Tylko zalogowani użytkownicy mogą wejść do czatu
lub Zarejestruj aby założyć posty i tematy.

Homer tevo tarantula pro

Wiec jakoś mało problemów miałem ostatnio i zakupiłem Homer tevo tarantula pro. Wszystko doszło w miarę szybko bo ok tygodnia i nawet udało się złożyć tez szybko. Niestety na tym koniec niestety nie jestem w stanie poprawnie drukować  ustawiłem matę grzejne wypoziomowaniem test kartki oczywiście przeszedł ,a tak mnie się wydaje. Gdy włączę jakiś druk nic nie§ trzyma się do maty próbowałem na szkle i to samo zaczyna drukować i po chwili odkleja się wszystko. Ustawienia maty miałem na 50 stopni i na 60 ale dokładnie to samo filament na 210 wg ustawień producenta próbowałem tez na 200 i efekt taki sam. Wyczyściłem dysze wiec wszystko czyściutkie wszystko wydaje się być dokręcone nie ma luzów ani pod-innych historii. Z reguły jestem cierpliwy bardzo ale to tylko do czasu. Wiem ze robię gdzieś błąd ale niestety nie jestem w stanie go zauważyć . Pytanie wiec co złe robię szukałem po internet§rencie ale nie znalazłem niczego co by pomogło.pisałem do producenta ale od tygodnia już starają się "znaleść" rozwiązanie bezskutecznie. Prośba wiec czy ktoś może mnie posłać w kierunku błędu jaki popełniam ?

 

pozdrawiam Jacek

Cześć

A próbowałeś zmniejszyć wartość offsetu? Spróbuj trochę obniżyć tak aby głowica lekko "rosmarowała" 1 warstwę.

Jacek poziomowanie na paragon zrób w czterech rogach. dystans pomiędzy szybą czy podkładką powinien być taki w każdym z narożników abyś mógł paragonem poruszać pod dyszą ale wyraźnie wyczuwał że paragon o nią pociera. Innego sposobu nie ma.

Witam,

Ostatnimi czasy mam kłopot z osiągnięciem prawidłowych wydruków. Wiem też, że ta moja drukarka potrafiła ładnie drukować. Teraz drukuje z nie dolewkami w nawrotach dyszy, obrysy są nie posklejane, wypełnienie też jest jakieś liche. wydruki są jakby delikatniejsze, bardziej kruche. Łatwo daje się zniszczyć. Wcześniej potrafiłem drukować takie elementy które są na drukarce i przenoszą obciążenie (napinacze, czy toolbox). Mogłem coś pomieszać w slicerze.

Dodane pliki:
  • Aby przesyłać pliki musisz się zalogować.

Pomarańczowy to wydruk jak nie miałem problemu. Drukarkę mam od listopada. I wcześniej nie miałem problemu z tym filamentem. Podejrzewam, że coś poprzestawiałem w slicerze albo to wina mechaniczna. Wymieniałem złączki pneumatyczne i bowdena, bo mi ekstruder wypchnął z mocowania.

Dodane pliki:
  • Aby przesyłać pliki musisz się zalogować.

Takie coś występuje zazwyczaj jak gdzieś po drodze klinuje filament,zanim ektruder to przepchnie pozostają takie przerwy. Sprawdź średnice filamentu na 2-3 m czy nie ma zaburzeń średnicy. To może być też efekt jakiś pozostałości po starych filamentach w komorze. Jeśli drukowałeś np PET-G na 240 przeszedłeś na PLA 210 cos zostało i teraz nie wyjdzie bo temp za niskie.

 

Dzięki za podpowiedź. Jakość filamentu jest wątpliwa. Są zaburzenia średnicy od 1.73 do 1.70. A miałem w Prusa slicer ustawione 1.74.

Witam. Nie chcę zaczynać nowego wątku. Mógłby się ktoś podzielić sprawdzonymi plikami konfiguracyjnymi do np PrusaSlicer? Byłbym wdzięczny.

Prusa kiepsko coś działa pod tarantulą. Proponuje zaprzyjaźnić się z Ideamaker tez darmowy.
ps. Tu fota detalu który właśnie leci u mnie właśnie z tego programu

 

Dodane pliki:
  • Aby przesyłać pliki musisz się zalogować.