Anet A6 problem z bootloader'em

Masz problem z drukarką? Zadaj pytanie w tym dziale.
Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#11 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 08 lipca 2019, 12:12 - pn

Kolejna ciekawostka. Przy próbie wgrania boota/softa pokazuje mi, że wszystko jest ok. Ale jak sprawdzam zawartość pamięci przez eXtreme burner to pamięć jest pusta. To samo pokazuje mi bitBurner. Wniosek - pamięć jest zablokowana. Jak to odblokować ?

Edit:
Nie zauważyłem Twojego poprzedniego posta. Wybacz kolego, ale w temacie fuse itp.jestem całkowicie zielony.
W tych opisach nie ma mojego procka (ATmega 1284p). Googluje co i jak ustawić, albo jakieś wartości domyślne, ale na razie bez rezultatów.

Edit2:
Sprawdziłem ustawienia fuse bitów i wynika z nich, że pamięć nie jest zablokowana. jedyne co było nie tak, to BootFlash section size =1024. Pamiętam, że na początku tu było 4096. W obecnej chwili wygląda to tak:
Załączniki
mkAVR FUSY4.jpg
mkAVR FUSY4.jpg (148.89 KiB) Przejrzano 91 razy
mkAVR FUSY3.jpg
mkAVR FUSY3.jpg (88.15 KiB) Przejrzano 91 razy
mkAVR FUSY2.jpg
mkAVR FUSY2.jpg (133.72 KiB) Przejrzano 91 razy
mkAVR FUSY.jpg
mkAVR FUSY.jpg (148.55 KiB) Przejrzano 91 razy

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#12 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 08 lipca 2019, 14:49 - pn

Niestety MkBOOT Loader jest dostępny tylko w wersji demo i pozwala na załadowanie pliku max 1kB.
Zastanawiam się też czy przypadkiem nie trafiło programatora CH340 na płytce. Skoro próba załadowania firmware przez usb kończy się wywaleniem informacji "stk500 - programmer is not responding", a w mkbootloader kiedy podłączę płytkę przez usb nie potrafi odczytać procesora (ani go zrestartować).

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#13 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 12 lipca 2019, 09:49 - pt

http://eleccelerator.com/fusecalc/fusec ... tmega1284p
https://forum.arduino.cc/index.php?topic=368643.0
https://www.avrfreaks.net/forum/cannot- ... tmega1284p
Jak Ty szukasz ? :)
Jesli cos jest transmitowane to nie moze byc uklad trafiony . Inaczej nie byloby zadnej reakcji.

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#14 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 12 lipca 2019, 11:17 - pt

Z fusami sobie już poradziłem. Ustawiłem je wcześniej z konfigu marlina. Czyli:
L=FF
H=DE
E=FD

Jestem na etapie "drukarka żyje własnym życiem". Do się wgrać jaki chcę flash, ale ona nie ma ochoty z niego korzystać. W końcu to kobieta XDDD
W zamian pod repetier serwer (i tylko tu) widać jakąś komunikację. Drukarka się łączy na kilka sekund, po czym zrywa połączenie i ponownie się łączy. I tak w nieskończoność. Jest tam wgrany sketch marlina 1.1.8, ale jak by to w ogóle nie wpływało na jej zachowanie. Przynajmniej ja mam takie wrażenie. Log z komunikacji z serwerem:

20:35:00.547: N1 M105
< 20:35:01.552: N2 M105
< 20:35:02.552: N3 M105
< 20:35:03.552: N1 M110
< 20:35:03.552: N2 M105
< 20:35:03.552: N3 M115
< 20:35:03.552: N4 M220 S100
< 20:35:03.552: N5 M221 S100
< 20:35:11.755: N6 M105
< 20:35:12.762: N7 M105
< 20:35:13.802: N8 M105
< 20:35:14.752: N1 M110
< 20:35:14.752: N2 M105
< 20:35:14.752: N3 M115
< 20:35:14.752: N4 M220 S100
< 20:35:14.752: N5 M221 S100
< 20:35:23.055: N6 M105
< 20:35:24.062: N7 M105
< 20:35:25.102: N8 M105
< 20:35:26.052: N1 M110
< 20:35:26.052: N2 M105
< 20:35:26.052: N3 M115
< 20:35:26.052: N4 M220 S100
< 20:35:26.052: N5 M221 S100
< 20:35:34.455: N6 M105
< 20:35:35.462: N7 M105
< 20:35:36.462: N8 M105
< 20:35:37.452: N1 M110
< 20:35:37.452: N2 M105
< 20:35:37.452: N3 M115
< 20:35:37.452: N4 M220 S100
< 20:35:37.452: N5 M221 S100

Zaznaczam, że płyta nie ma podłączonych silników, ekstrudera, itd. Tylko wyświetlacz (na którym i tak nic nie widać).

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#15 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 13 lipca 2019, 10:43 - sob

Nie Masz wrazenia, ze sie restartuje ?
Przy zrywaniu polaczenia i wsnawianiu moze to byc wlasnie przyczyna. Oczywiscie przyczyn moze byc
wiele innych. Np zle okablowanie, ale to raczej wykluczam. Jesli sie restartuje to raczej juz trzeba
szukac przyczyn w samym oprogramowaniu.

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#16 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 13 lipca 2019, 21:03 - sob

Myślę, że masz racje. Ale po podaniu mu Marlina powinien z niego korzystać, a nie dalej być w pętli. Gdyby to był zwykły komputer, to nie miał bym problemu. Natomiast tu, nie za bardzo wiem jak to rozwiązać. Nawet nie ma jak klawiatury podłączyć :lol:

A tak na serio. Prawdopodobnie program ( jaki? nie mam pojęcia) jest źle napisany/skompilowany i wpadł w loop'a. Tylko skoro teraz się restartuje to średnio jest jak wgrać cokolwiek żeby go z tego stanu wyciągnąć.

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#17 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 15 lipca 2019, 00:47 - pn

Nie to nie tak. Tam tez jest komputer tylko taki bardzo uproszczony.
Ma swoj procesor i pamiec ROM, RAM , EEPROM tylko w jednej strukturze.
BootLoader, ktory sie laduje na poczatku to taki krociutki programik, ktory po restarcie
oczekuja na odpowiedni sygnal z zewnatrz. Dokladniej z komputera ktory podlaczasz do USB.
Jesli rozpocznie sie odpowiednia sekwencja sygnalow to uruchamiana jest procedura wpisywania
programu do pamieci ROM (flash) .Po poprawnym zakonczeniu programowania ten minikomputer
powinien wykonac restart, a nastepnie normalna prace.

Czasami zeby wogole rozpoczac programowanie trzeba wykonac restart reczny, ale zwykle widac
odpowiednie komunikaty w IDE poprzez ktore powinno sie programowac Arduino.
IDE samo powinno zadbac o to zeby wpisac odpowiednie fuse bity do procesora. Po to podaje sie
tez na poczatku typ mikrokontrolera. Fuse bity to nic innego cos w rodzaju roznych nastaw dla
mikrokontrolera w jaki sposob ma pracowac po starcie. Zalozmy sytuacje ze budujesz na nim uklad
elektroniczny i decydujesz sie aby zegar ktory go bedzie taktowac byl umieszczony wenatrz struktury
i zeby dzialal nieco szybciej niz na standardowych ustawieniach. Dlatego robi sie odpowiednie
ustawienia w fuse bitach i powinien dzialac zgodnie z zalozeniami. Niestety ten wewnetrzny zegar
bywa bardzo niedokladny i niektorzy budujacy rozne uklady elektroniczne decyduja sie na zewnetrzny zegar
taktujacy w postaci kwarca (dzisiaj juz nawet nie bo tez sie okazaly niektore za malo dokladne). Wystarczy
wiec po podlaczeniu zegara zewnetrznego podac o tym informacje w fuse bitach i sprawa zalatwiona.

Plyta moze Ci sie restartowac ciagle z roznych powodow. Moze to byc wadliwie dzialajacy program. Czyli
nie do konca dobrze napisany. Z jakims bledem.
Moze to tez byc blad zaprogramowania mikrokntrolera. Zostal innymi slowy wpisany z jakims bledem
i kiedy program dochodzi do tej czesci restartuje sie.
Moga byc zle wpisane fuse bity. Ja sam jesli programuje mikrokontrolery to wierz mi albo nie staram sie
grzebac tylko przy tych ktorych jestem absolutnie pewien, ale jest ich niewiele bo zdaje sobie sprawe
z tego, ze jesli cos zrobie zle to jedyne co bede mogl zrobic po wpisaniu programu to wyrzucic calosc do kosza.
Raz zablokowana pamiec flash nie da sie juz odblokowac jesli tak zechce programista. Czyli mozna wpisac program
i zablokowac pamiec po to zeby nikt z zewnatrz nie mial do tego dostepu. Ma to chronic przed kradziezami.

Jesli procesor jest sprawny w Twoim wypadku i sa odblokowane fuse bity odpowiadajace za blokade pamieci flash
to zawsze jest nadzieja ze plyte da sie uratowac. Chociaz ja jestem osobiscie zdania, ze ratowanie takiego
wynalazku jest dzisiaj nie oplacalne. Konczy sie era plyt 8 bitowych czy 16 bitowych czy opartych na arduino.
Duzo lepsze i wydajniejsze sa te specjalizowane specjalne przeznaczone do tego celu. I nie jest to wcale
taki kosmiczny wydatek. Plyte z mikrokontrolerem 32 bitowym mozna dzisiaj juz kupic za niecale 200 zl. :
https://pl.aliexpress.com/item/32898534 ... 1078e2bac1
A wez pod uwage ze ta plyta z tego linku daje mozliwosci duzo wieksze :
1. Drukowanie bezposrednio z karty microsd (to oczywiscie dzisiaj standard, ale ...)
2. plik konfiguracyjny jest umieszczony na karcie micro sd rezydentnej caly czas w plycie i nic nie musisz kompilowc zeby zmienic
w konfiguracji bo mozesz to zmienic bezposrednio z innego komputera edytujac ten plik konfiguracyjny, albo bezposrednio
z strony zaimplementowanej w plycie
Innymi slowy logujesz sie poprzez strone www do drukarki i tam klikasz edit config. I juz Masz go jak na tacy.
Po za pisaniu configu poprzez gusik save wykonujesz reboot, albo i nie zawsze, i juz drukarka dziala inaczej.
Na zmiane parametrow potrzeba doslownie mniej niz minuta. Ile sie juz z tym babrzesz ?
3. upgrade drukarki jest rownie trywialne bo wgrywasz nowy soft na te sama karte micro sd i wlaczasz drukarke
I juz jest zrobiony. Drukarka sama rozpoznaje odpowiedni plik i sama sie upgraduje. Na koniec sama sie zrestartuje.,
4. mozliwosc pracy przez siec LAN
5. Masz wiecej gniazd do silnikow i czujnikow. Dowolnie konfigurowalnych
6. Dodatkowe piny zeby podpiac chociazby dodatkowy czujnik filamentu
7 ...

No co ja Cie bede ja zachwalac. Mnie plyta do mojej drukarki spalila sie po miesiacu. Poprostu stanela podczas drukowania
i koniec. Zalozylem te z linku i dziala nowa juz od 10 miesiecy bez najmniejszego pierd ... No wiesz :)
Podlaczylem sobie do tego rasppery pi i zainstalowalem octo print i wiecej nic mi nie potrzeba.

Rany ale mi wyszedl elaborat. Znowu Tomasz bedzie zly :lol:

Jeszcze tylko dodam ze tutaj :
https://pl.aliexpress.com/item/32955043 ... 1078e2bac1
Masz te sama plyte ale z pieknym dotykowym wyswietlaczem. Chociaz po dodaniu octoprinta kompletnie jest zbedny.


Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości