Anet A6 problem z bootloader'em

Masz problem z drukarką? Zadaj pytanie w tym dziale.
Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#1 Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 03 lipca 2019, 15:57 - śr

Witam.
Jakiś czas temu wysypała mi się płyta z Anety (v1.0). Był na niej Marlin 1.1.8 (?). Kupiłem programator (USBASP V2.0, chipset atmega atmel8a ) i postępowałem zgodnie z filmem https://www.youtube.com/watch?v=FyJrWJU-FHo. Niestety nic nie pomaga.
Teoretycznie po wgraniu boot'a płytka powinna zacząć świecić. U mnie niestety to nie występuje. Mimo to w Arduino IDE pokazuje, że wszystko jest ok. Natomiast przy próbie wgrania softa hardware już nie odpowiada.
Inną sprawą jest to, że przy podłączeniu programatora w opcjach dalej mam aktywne porty com1, com2, itd. Jak by był, ale nie był. Sterowników przeinstalowałem z 10 i dalej jest to samo.
Jak już udało mi się niby wszystko wgrać przez programator (płytka dalej nie migała), to nagle cały hardware jest niedostępny. Łącznie z programatorem.
Czy ktoś może mi wyjaśnić czy robię gdzieś błąd, czy płyta nadaje się tylko jako podstawka pod kawę ?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#2 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 05 lipca 2019, 17:10 - pt

A w jaki sposob zachowuje sie IDE przy programowaniu ?
Probuje cos wgrac czy moze wykryc port ?
Sprobuj w momencie kiedy zkonczy sie kompilacja podac reset dwukrotnie na arduino .
Przy programowaniu tez sie spotkalem z innym problemem. Mianowicie w programatorze byl
zle podpiety pin i musialem go zewrzec na plytce. Dopiero po tej operacji poszlo.
Niby mialbyc przeznaczony glownie do tego celu a jednak zapomniano o takiej malutkiej rzeczy.

Z Twojego opisu wynika, ze jakby nie wchodzil wogole program. Jakie komiunikaty wyskakuja ?

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#3 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 05 lipca 2019, 18:18 - pt

Może to nie ładnie odsyłać do innego forum (za co przepraszam), ale temat jest dość mocno rozwinięty na
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
. Niestety na tą chwilę brak rozwiązania. Mimo to z chęcią możemy tutaj kontynuować temat.


Co do samych komunikatów (kiedy przesyłam przez usb sam fw) to w arduino ide w 99% pokazuje "avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x19"

Dopiero cokolwiek mogę zrobić przez starsze wersje avrdudess. Tam niby boot w formacie .hex idzie załadować. Ale przy próbie załadowania marlina 1.1.8 mam

avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0800
0x30 != 0xff
avrdude: verification error; content mismatch

Jak w arduino wgrywam fw przez programator, to po kompilacji pokazuje :

avrdude: Version 6.3, compiled on Dec 16 2016 at 13:33:19
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Users\Dinentis\Desktop\Repetier Anet A8v1 0.92.9\ArduinoMod-1.8.0\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf"

Using Port : usb
Using Programmer : usbasp

po czym info że zakończyło. ale nie w konsoli, a na belce nad nią. Tak czy inaczej efekt jest taki sam - brak zmian w zachowaniu drukarki. =(

Co do programatora, to kupiłem ten: https://allegro.pl/oferta/programator-i ... ODU5ZjM%3D

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#4 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 06 lipca 2019, 09:25 - sob

IDE ustawiasz programator jako USBBASP ??
Forum mi jest znane :) I raczej nikt z tego powodu nie bedzie miec problemu bo trzeba jak najszybciej znalezc rozwiazanie.
Dales link do odpowiedzi a nie do tematu :) Powinno byc chyba tak :
https://majsterkowo.pl/forum/viewtopic. ... 59&p=40837

Po pierwsze zeby zaprogramowac odpowiedni procek poprzez IDE musi byc zaimplementowana jego wersja w arduino IDE.
To samo Tyczy sie programatora . Akurat tego programatora nie lubie bo zawsze mialem z nim problem :) I przewaznie
wymagal w odpowiednim momencie restartu programowanego procka.

Nie mniej sytuacja nie jest beznadziejna bo ... program widac kompiluje, ale brak komunikacji z programowanym procesorem.
Wobec tego sa trzy wyjscia. Albo jest upalony procesor w co raczej watpie z opisu, albo brak bootloadera albo rzeczywiscie
nie w tym momencie probowales restartu procesora.
W tym drugim wypadku musisz wgrac bootloader. Opisow jest mnustwo w internecie. Poszukaj jak wgrac do danego typu mikrokontrolera.
Niestety najlepszym rozwiazaniem jest zaprogramowanie procesroa z poziomu Arduino Uno. Najpierw wgrywa sie do niego
Sketch ArduinoISP ktory jest w przykladach a pozniej podlaczajac do niego odpowiednio programowany mikrokontroler programujesz
go wgrywajac bootloader a nastepnie marlina . Wierz mi, ze przy programowaniu mikrokontrolerow wyskakuja rozne kwiatki, ale jak
juz opanujesz metode postepowania to za kazdym razem to bedzie moment. W postepowaniu z kazdym mikrokontrolerem niestety
trzeba nieco inaczej.
Ztego wlasnie powodu juz dawno przeszedlem na plyte MKS SBASE v1.3 , Nie dosc ze jest 32 bitowa to jeszcze konfig
jest rezydentny caly czas na karcie pamieci i nic nie trzeba grzebac w programie, nic kompilowac. Sam upgrade tez
jest trywialny. Wystarczy wgrac program na karte i wlaczyc drukarke. Samo sie robi.
No moze to nie bylo glownym powodem zmiany plyty bo mi sie tak na prawde ta z Arduino spalila, ale jak
juz wymienialem to zmienilem od razu biorac pod uwage to co napisalem na wspomniana wczesniej.

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#5 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 06 lipca 2019, 10:04 - sob

Tak. USBasp. Niestety raz go widzi, a raz nie. Z samymi sterownikami walczyłem 2 dni. Masakra jakaś.

Co do wgrywania BL to tutków widziałem mnóstwo i sprowadza się do tego co jest tu :
https://www.youtube.com/watch?v=FyJrWJU-FHo

Niestety to także nie pomaga. Powoli zaczynam spoglądać na młotek, bo córka dopytuje "jak wygląda ta mała, czarna kosteczka...... w środku?"

Odnośnie programowania przez Arduino to nie widzę sensu kupować kolejnego programatora ( co by nie było po to on będzie) na pojedynczą okazje.
Myślałem jakiś czas temu, żeby zakupić którąś wersję arduino i się pobawić, ale po tych ekscesach jaki teraz mam raczej dam sobie spokój.

Co do komunikacji z prockiem. Pobrałem z chipsetu plik EEPROM i ze smutkiem stwierdzam, że jest zerowy. Skoro EEPROM odpowiada za komunikację przez usb, to może wgranie samego pliku coś pomoże? W avrdude (jako osobnej aplikacji) jest taka opcja.

Edit:
Udało mi się wyrwać kompletny plik EEPROM dla tego chipsetu. Wgrałem go przez nowszego avrdudess 2.8.
Logi z konsoli:

avrdude.exe: set SCK frequency to 32000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9705 (probably m1284p)
avrdude.exe: reading input file "C:\Users\Dinentis\Desktop\Eeprom.h"
avrdude.exe: writing eeprom (4096 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 45.57s

avrdude.exe: 4096 bytes of eeprom written
avrdude.exe: verifying eeprom memory against C:\Users\Dinentis\Desktop\Eeprom.h:
avrdude.exe: load data eeprom data from input file C:\Users\Dinentis\Desktop\Eeprom.h:
avrdude.exe: input file C:\Users\Dinentis\Desktop\Eeprom.h contains 4096 bytes
avrdude.exe: reading on-chip eeprom data:

Reading | ################################################## | 100% 6.14s

avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: 4096 bytes of eeprom verified

avrdude.exe done. Thank you.


Ale softa już nie mogę wgrać przez arduino IDK. "stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xc3".

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#6 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 06 lipca 2019, 15:36 - sob

Probowales tego restartu ?
Probowales najpierw wgrac bootloader ?
Komunikat wskazuje wlasnie na te przypadlosc. Znaczy nie moze sie poczatkowo dogadac z prockiem.
Jedno ale w tym co napisales :) A wlasciwie dwa. Mlotek tylko pogorszy sprawe :D
A dwa, ze eeprom nie sluzy do przechowywania programu ... Eeprom to nieulotna pamiec podreczna.
Mozna w niej zapamietywac dowolne dane , a za tym idzie np ustawienia. Po zaniku i powrocie
napiecia zasilania nie ginie z eeprom tak jak z pamieci Ram.

Nigdy ten filmik ktory przedstawiles nie interesowal mnie bo ...
... nie mialem takiej potrzeby i obejrzalem go pobierznie. Tym razem
zrobilem inaczej. Tomasz w filmie nie wspomina skad wzial informacje o plycie jaka wybiera
sie do programowania. Zauwazylem ze plytka jest wybrana jako Anet v1.0. Jak rozwiniesz te zakladke to
jest duzo innych plytek. Niestety nie widze o tym zadnej informacji.
Tutaj Masz dokladniejsze informacje :
https://reprapy.pl/viewtopic.php?t=2270
Stad pewnie problemy. Tam Masz do pobrania wszystko.

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#7 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 06 lipca 2019, 16:03 - sob

Tak, próbowałem. Nic to nie daje. Chyba, że robię to w złym momencie.
Boot dograny z tego tematu: http://reprapforum.pl/component/kunena/ ... mitstart=0

A jak by bootloadera wgrać właśnie do EEPROM?



Kolejna próba na nieco innym patencie:

Marlin_PL_118.hex: 114 906 / 131 072 Bytes (87,67%)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9705 (probably m1284p)
avrdude.exe: reading lfuse memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\Dinentis\AppData\Local\Temp\c2dfd951-05fa-4ace-9402-056c15ffa156.TMP"
avrdude.exe: reading hfuse memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\Dinentis\AppData\Local\Temp\8c3beb18-e23d-448d-89ef-ac3546b357b7.TMP"
avrdude.exe: reading efuse memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\Dinentis\AppData\Local\Temp\9e7949eb-0e56-49d7-be9e-21d6a16d2c49.TMP"

avrdude.exe done. Thank you.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9705 (probably m1284p)
avrdude.exe: reading lock memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\Dinentis\AppData\Local\Temp\1df5011a-364a-43ed-9e43-508c2fa1bf1f.TMP"

avrdude.exe done. Thank you.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9705 (probably m1284p)
avrdude.exe: NOTE: "flash" memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude.exe: erasing chip
avrdude.exe: set SCK frequency to 1500000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: reading input file "Marlin_PL_118.hex"
avrdude.exe: input file Marlin_PL_118.hex auto detected as Intel Hex
avrdude.exe: writing flash (114906 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 66.43s

avrdude.exe: 114906 bytes of flash written
avrdude.exe: verifying flash memory against Marlin_PL_118.hex:
avrdude.exe: load data flash data from input file Marlin_PL_118.hex:
avrdude.exe: input file Marlin_PL_118.hex auto detected as Intel Hex
avrdude.exe: input file Marlin_PL_118.hex contains 114906 bytes
avrdude.exe: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 64.66s

avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x001e
0xea != 0xfa
avrdude.exe: verification error; content mismatch

avrdude.exe done. Thank you.



I o co tu chodzi? Wypalona pamięć ?

Tak poza tym miotm się na tych tutach pod Anet v1.0, a mam Anet 3D v1-5. Robi to jakąś różnice ?

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#8 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 07 lipca 2019, 10:39 - ndz

No ale przeciez poszlo wszystko nie ?
Nie ma to roznicy. Wgrywasz najnowszego Marlina i to jest program ktory wypalasz w procesorze
plyty, ale typ plyty jako sposob komunikacji jest Anet v1.0.

Sorki zle przeczytalem log :)
Znalazlem co najmniej kilka poradnikow jak wgrac do v1.5. Z tego co wyczytalem to 1.4 i 1.5 to to samo
wiec mozna poszukac tutoriali juz do 1.4 ,

https://www.thingiverse.com/groups/anet ... opic:33728

Dicentis
Posty: 11
Rejestracja: 03 lipca 2019, 15:40 - śr

#9 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: Dicentis » 07 lipca 2019, 11:53 - ndz

Całość sprowadza się do tego samego:

- załaduj sterowniki do sprzętu V
-zainstaluj arduino w wersji 1.x.x V
-podłącz płytkę przez USB/programator V
-wypal bootloader lub od razu firmware V/X
-drukarka gotowa X

Znam ten schemat już na pamięć. Niestety płytka nie ma ochoty przyjąć firmware. Dlatego zastanawiam się, czy ze względu na błąd weryfikacji nie jest wysypany chip pamięci. Tylko jak to sprawdzić? Ewentualnie skorygować ręcznie błędne bity(odn.1), ale do tego był by potrzebny dostęp do tej pamięci jak do pendrive'a. Wchodzę, otwieram plik przez N++ i poprawiam co trzeba. Tak czy inaczej nie rozwiąże to problemu na dłuższą metę, bo uszkodzona pamięć bd siać problemy cały czas.

Jest jeszcze inna opcja. Coś namieszałem/ namieszało się w fusy i lock bit'y.
Obecne parametry to:

L= 0xD6
H= 0xDC
E= 0xFD
LB= 0x3F

Wiem natomiast, że jeśli coś z tymi parametrami się napierdzieli, to kości potrafią się zblokować.
Tutaj jest info ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2400532.html) co i jak ustawić, ale znacząco się to różni od moich ustawień. Poza tym jest dla mnie pisany łamaną chińszczyzną.
Mógł byś mi powiedzieć czy powinienem zostawić to co mam, czy zmienić na tamte ?

Z innej beczki. Znalazłem jeszcze taki tut na stronie marlina: http://marlinfw.org/docs/basics/install_platformio.html
Zastanawiam się czy w ogóle jest sens znowu pobierać kilka giga jeśli schemat instalacji jest taki sam.

Edit:

A tu jeszcze inne ustawienia Fusy: http://reprapforum.pl/component/kunena/ ... mitstart=0

Odn.1 No i jeszcze coś takiego jako alternatywa programowania: https://www.rudius.net/oz2m/ngnb/atmel_altprogx_.htm .Ale tu mam problem z przystosowaniem programu pod ATmege 1284p :(

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#10 Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Postautor: cyberduck » 08 lipca 2019, 08:10 - pn

Tych programow nie ruszaj bo jak nie do konca wiesz co robisz to zablokujesz rom na amen
i nie bedzie mozna go skasowac albo przeprogramowac i jesli tak zrobiles to trzeba sie juz liczyc
tylko z wymiana procka a jesli to jest nie oplacalne to calej plyty :)

Nie wiem jaki tam Masz konkretnie procesor ale tutaj sa dokladne opisy :
http://mirley.firlej.org/fuse_bity_w_mi ... lerach_avr

Pewnie z tego powodu Tomasz i inni radza zeby programowac przy pomocy IDE Arduino .
Z domyslu ten programik przy wpisywaniu programu do ROM z nielicznymi wyjatkami wpisuje fusy tak
aby kolejne programowania byly mozliwe. Nieumiejetne ustawienie fusy moze doprowadzic w najgorszym
wypadku przy aktualnej konfiguracji polaczen elektrycznych nawet do unieruchomienia procesora.
Zalozmy ze na plyciue glownej Masz rezonator zewnetrzny to przestawienie fusy na rezonator wewnetrzny
i na duzo wolniejszy zegar unieruchomi procesor albo bedzie sie slimaczyc w nieskonczonosc :)
Gorzej jesli zablokuje sie ROM bo wtedy juz nigdy nie uda sie go przeprogramowac.

Tutaj jeszcze Masz AVRDUDE :
http://mirley.firlej.org/programowanie_ ... ow_avrdude
Programuje sie procek z poziomu CMD Windows, ale radze dobrze doczytac o fuse bitach bo rzeczywiscie mozna sobie
zamrozic procesor.
Co prawda jest mozliwosc calkowitego skasowania procesora, ale w tym wypadku stracisz cala zawartosc pamieci.
Pozniej trzeba cala procedure programowania rozpoczac od poczatku. Czyli wgrac bootloader i sam program.

Tutaj jeszcze Masz kalkulator do fuse bitow :
https://atnel.pl/mkavrcalculator.html
Mozna sobie przeliczyc te wartosci,. Nie wiem czy jest w pelnej wersji...


Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości