Strona 1 z 1

#1 Problem z osią Z

: 13 sierpnia 2019, 23:13 - wt
autor: konrad
Witam.
Mam problem z osią Z a mianowicie rozjeżdża się na wysokości.Przy podanej w slicerze warstwie np 0.150 lub 0.2 podnosi się wyżej.Przy pustych przejazdach gdy zadam drukarce podniesienie głowicy na np 20 mm znajduje się ona dużo wyżej. Stepstick wyregulowany.Zmieniałem też napięcie na stepsticku celem usunięcia problemu ale to nic nie pomogło.Prze reinstalowałem marlina też wyszło bez zmian.Umieszczę confingi i profil do slikera może ktoś z większym doświadczeniem podpowie mi co jest nie tak..Śruby napędowe M5, firmware Marlin_AnetA8_Recovery.

#2 Re: Problem z osią Z

: 13 sierpnia 2019, 23:23 - wt
autor: cyberduck
A kalibrowales silniki ?
Zrob tak. Ustaw glowice na jakiejs wysokosci :
G1 Z50
i pozniej przesun komenda :
G1 Z60 .
Zmierz sufmiarka roznice. Glowica powinna sie przemiescic dokladnie o 10 mm w stosunku do pierwszej pozycji.
Jesli tak nie jest to trzeba skalibrowac ilosc krokow silnika na 1 mm. Robi sie to w konfiguracji. Informacje na ten temat
znajdziesz wszedzie.
Wszystkie silniki jak i inne parametry drukarki trzeba kalibrowac.

#3 Re: Problem z osią Z

: 18 sierpnia 2019, 11:15 - ndz
autor: konrad
Wydrukowałem kostkę kalibracyjną 40x40 i wyszła bardzo dobrze na szerokościach różnica 0.2 na minusie a wysokość milimetr mniej nie ma tragedii jednak wydruk ostateczny z ustawieniami wyciągnięty o kilka milimetrów.Umieszczam profil do slicera może ktoś podpowie co tam jest nie tak?

#4 Re: Problem z osią Z

: 18 sierpnia 2019, 22:31 - ndz
autor: cyberduck
Jesli silnik nie przeskakuje podczas druku to innej magii nie ma :)
Jesli na 40 mm jest mniej 1 mm to jest 2.5% . To jest dosc duzo.