Wieża temperatur

DjDaniel
Posty: 7
Rejestracja: 25 listopada 2017, 17:53 - sob
Drukarka 3D: Anet A8 - in build..

#1 Wieża temperatur

Postautor: DjDaniel » 27 listopada 2017, 21:15 - pn

Hejka ;)
Czy ktoś z kolegów i koleżanek próbował drukować wieżę temperatur?
Obrazek
https://www.thingiverse.com/thing:2025865

Należy ustawić następujące ustawienia w programie :
BottomTemperature = 220
EmbossHeight = 0.5
TemperatureIncrement = 5
HeightIncrement = 7
Indent = 2
TowerSide = 15
machine = Printrbot / Hatchbox
TowerHeight = 70

Niestety nie znalazłem możliwości ustawienia tego w Curze :/ Próbował ktoś? Bardzo bym chciał taki test wydrukować. Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Mistrzunio
Posty: 10
Rejestracja: 22 listopada 2017, 13:05 - śr
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka 3D: HyperCube

#2 Re: Wieża temperatur

Postautor: Mistrzunio » 28 listopada 2017, 00:51 - wt

I ja się przyłącze do prośby, kiedyś usiłowałem ręcznie zmodyfikować G-CODE ale dupa z tego wyszła i dałem sobie siana. Ale gdzieś coś tam kiedyś mi się o uszy obiło że chyba w Curze jest plugin do tego ...

Awatar użytkownika
Ave666
Posty: 27
Rejestracja: 24 listopada 2017, 08:07 - pt
Lokalizacja: Bydgoszcz
Drukarka 3D: Anet A8
Prusa i3 Custom
Ultimaker 2 clone

#3 Re: Wieża temperatur

Postautor: Ave666 » 29 listopada 2017, 14:06 - śr

Ja drukowałem wieżę temp ale trochę inną od tej, kod wygenerowałem przy pomocy Simplify3D
Serwisant-automatyk, operator automatycznej linii montażowej, samouk technologii druku 3D - pasja.
Pomagam ze wszelkimi problemami z drukarkami 3D. Darmowy serwis... jeszcze..

Obrazek

Marek_Sp1
Posty: 78
Rejestracja: 12 września 2018, 14:05 - śr
Drukarka 3D: Anet A8

#4 Re: Wieża temperatur

Postautor: Marek_Sp1 » 24 września 2018, 19:06 - pn

Bardzo ciekawe a dokładniej wpisać kod w starcie gcode ? Używam lic3r prusa edytion i jeżeli można prosić o link do szybkiej wieży może sie przydać

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#5 Re: Wieża temperatur

Postautor: cyberduck » 25 września 2018, 08:32 - wt

Kazdy ma to wpisane inaczej.
Problem w tym, ze kazdy z nas ma nieco inna konstrukcje, jedni maja czujniki autopoziomowania, a inni nie.
Poza tym rozne plyty i wyswietlacze. Do tego dochodza roznice miedzy wielkosciami stolu, roznice w czujnikach.

Ja mam cos takiego :
M280 S10.6 ; skasowanie BlTouch
G28 X0 Y0 F5000; Glowica go home z wyzerowaniem pozycji
G1 X150 Y150 Z20 F9000 ; Glowica na srodek stolu
M280 S3.0 ; Wysuniecie czujnika poziomu BlTouch
G30 Z0.85 ; Poszukanie stolu i ustawienie offsetu dyszy
M280 S7.0 ; Schowanie czujnika BlTouch
G1 Z20.0 ; Stolik o 21 mm w dol
M280 S10.6 ; Skasowanie BlTouch
M280 S7.5 ; schowanie czujnika BlTouch
G28 F6000; glowica do home
M565 X-2 Y-25 ; Ustawienie pozycji glowicy na dane wspolrzedne
G1 Z20 ; stolik w dol o 20 mm
M280 S3 ; wysuniecie czujnika BlTouch
G32 ; Autopoziomowanie
G1 Z20 ; stolik o 20 mm w dol
M280 S7.5 ; schwanie czujnika
G1 X10 Y10 F5000 ; ustawienie pozycji glowicy
M374
M375
G28 F6000; home all axes
G1 Z10 F5000 ; lift nozzle
ale na pokladzie drukarki jest MKS v 1.3 z czujnikiem BlTouch i rozmiary plyty do druku to 300 x 300 x 400 mm.
No i jeszcze dochodza roznice w plikach konfiguracyjnych samej drukarki.

Marek_Sp1
Posty: 78
Rejestracja: 12 września 2018, 14:05 - śr
Drukarka 3D: Anet A8

#6 Re: Wieża temperatur

Postautor: Marek_Sp1 » 25 września 2018, 18:29 - wt

No to nie wiem jak to zrobić do anety

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#7 Re: Wieża temperatur

Postautor: cyberduck » 25 września 2018, 18:36 - wt

https://www.google.pl/search?ei=gmOqW_G ... LipVwATAdU

A jak juz bedziesz miec czujnik autopoziomowania to dorzuc do tego g code do autopoziomowania i gotowe. W sumie z mojego trzeba jedynie skasowac linie do autopoziomowania. Teraz pisze z telefonu ale jak usiade przed kompem wieczorem to Ci cos sklece.

Marek_Sp1
Posty: 78
Rejestracja: 12 września 2018, 14:05 - śr
Drukarka 3D: Anet A8

#8 Re: Wieża temperatur

Postautor: Marek_Sp1 » 25 września 2018, 18:43 - wt

Niż z tego nie pasuje ale szukam dalej bo temat ciekawy

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 207
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#9 Re: Wieża temperatur

Postautor: cyberduck » 25 września 2018, 22:48 - wt

Bez autopoziomowania to bedzie wygladac tak :

Start G Code :
G28 X0 Y0 Z0 F5000; Glowica go home z wyzerowaniem pozycji
G1 Z20.0 ; Stolik o 20 mm w dol
M565 X-2 Y-25 ; Ustawienie pozycji glowicy na dane wspolrzedne
G1 Z10 F5000 ; lift nozzle
Stop G Code :
G1 E-8 F1000; retract filament
M104 S0 ; wylacz grzenie glowicy
M140 S0 ; wylacz grzanie stolu
G1 Z100 ; glowica w gore do 100
G1 X100 Y190 F5000; glowica na srodek stolu
M84 ; wylacz silniki
Mysle ze to Ci na poczatek w zupelnosci wystarczy.
Pozniej mozesz sobie dopisywac cuda.
Na poczatku zawsze bedzie dodawany kod pierwszy podczas ciecia projektu. Czyli glowica dojedzie do pozycji HOME zeby
drukarka wiedziala gdzie sa pozycje 0,0,0 .Pozniej podniesie Ci glowice o 20 mm. Pozniej ustawi pozycje X=2 mm i Y 25 mm jako punkt
0,0 w osiach X i Y . Nastepnie glowica sie obnizy na 10 mm i dalej juz to co dolaczy slicer podczas ciecia.
Pewnie na poczatku znajdzie sie rozpoczecie grzania stolu do zadanej temperatury i drukarka poczeka az sie rozgrzeje stolik.
Jak juz rozgrzeje sobie stolik to zacznie sie grzanie glowicy, a pozniej to juz drukowanie.
Na samym koncu zostanie wycofany filament o 8 mm, wylaczy sie grzanie glowicy i stolu oraz glowica odjedzie do gory i tylu stolu oraz
srodka w osi X. Na koncu zostana wylaczone silniki.
W kod po cieciu mozna sobie zajrzec albo w slicerze, albo w dowolnym notatniku ...

Marek_Sp1
Posty: 78
Rejestracja: 12 września 2018, 14:05 - śr
Drukarka 3D: Anet A8

#10 Re: Wieża temperatur

Postautor: Marek_Sp1 » 25 września 2018, 23:27 - wt

a widzisz trzeb jeszcze zrobić podziałkę od powiedzmy 190 st do 210 i zeby ja było widać ale temat ciekawy, zajme sie tym jak skończę drukować modyfikacje


Wróć do „Zestaw Anet – Montaż, kalibracja, rozpoczęcie pracy, utrzymanie, ...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość