HallON Configurator

Masz problem z drukarką? Zadaj pytanie w tym dziale.
RaRo
Posty: 15
Rejestracja: 25 marca 2018, 17:18 - ndz
Drukarka 3D: Anet A8

#1 HallON Configurator

Postautor: RaRo » 15 stycznia 2019, 10:28 - wt

Na Forum nie znalazłem żadnego postu na temat HallON Configurator'a. Szkoda, że do oprogramowania nie dołączono krótkiej instrukcji. Z jakim firmware pokładowym działa Configurator?

RaRo
Posty: 15
Rejestracja: 25 marca 2018, 17:18 - ndz
Drukarka 3D: Anet A8

#2 Re: HallON Configurator

Postautor: RaRo » 23 stycznia 2019, 11:18 - śr

Nikt nic nie wie???

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 167
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#3 Re: HallON Configurator

Postautor: cyberduck » 23 stycznia 2019, 12:59 - śr

Byc moze dlatego ze dosc dziwnie zadales pytanie.
Konfigurator o ktorym pewnie piszesz byl przedstawiany w jednym z filmow pana Tomasza.
Tam dokladnie opowiedzial jak sie nim poslugiwac. Co do frimvare to dosc tez dziwne pytanie
bo z tego co sie domyslam to sam "konfigurator" wysyla proste rozkazy g code do drukarki, a juz
z racji podejscia, firmvare maszyny nie ma znaczenia.

RaRo
Posty: 15
Rejestracja: 25 marca 2018, 17:18 - ndz
Drukarka 3D: Anet A8

#4 Re: HallON Configurator

Postautor: RaRo » 23 stycznia 2019, 19:39 - śr

OK. Dzięki za info. Już szukam tego filmiku.

Odszukałem filmik z instrukcją. Wszystko jasne! Dzięki!

RaRo
Posty: 15
Rejestracja: 25 marca 2018, 17:18 - ndz
Drukarka 3D: Anet A8

#5 Re: HallON Configurator

Postautor: RaRo » 13 lutego 2019, 20:20 - śr

Proszę zorientowanych (może odezwą się autorzy oprogramowania) o informację czy HallON Configurator v2.0-RC1 WIN powinien prawidłowo działać z oprogramowaniem pokładowym drukarki SkyNet v.2.3 ? Niestety u mnie m.in. źle odczytuje i wyświetla wartość offsetu (zawyża o 10 mm i brak znaku "-") oraz nie mapuje stołu.

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 167
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#6 Re: HallON Configurator

Postautor: cyberduck » 13 lutego 2019, 22:22 - śr

Odnosze wrazenie, ze ten konfigurator jest owiany jakas super tajemnica graniczaca z czarami i magia :)
Chyba czas rozwiac watpliwosci. Nie mialem i nie mam hallona, a co za tym idzie tymbardziej tego
konfiguratora, ale wydaje mi sie ze nie ma w tym zadnej czarnej magii.
Tak mysle, ze konfigurator to zwykla nakladka graficzna wysylajaca do drukarki odpowiednie
rozkazy gcode i odczytujaca raporty z drukarki jedynie je przedstawiajac w odpowiedni sposob.
Reasumujac sprubuj moze polaczyc sie z drukarka przy pomocy jakiegos terminala i odczytaj raport
( odpowiedz, dane ) przychodzacy z drukarki. Sposob raportowania i wysylanie odpowiednich rozkazow sa
znormalizowane ( chociaz zaczynam zauwazac, ze nie do konca tak jest chociazby wziawszy pod uwage octoprint czy
roznego rodzaju plyty glowne. to ma znaczace zastosowanie szczegolnie jesli chodzi o roznego rodzaju czujniki autopoziomowania )
wiec idac dalej tym tokiem myslenia niezaleznie od tego jaka to jest drukarka i jaka plyta to sterowanie przy pomocy
konfiguratora jest zawsze takie samo. Konfigurator ma jedynie przelozyc wpisywanie komend na klikanie myszka i wyswietlac
odpowiednie wartosci zamiast szukac ich w logach przychodzacych informacji z drukarki.

Najlepiej niech jednek wypowie sie Tomasz ktory tutaj zaglada dosc rzadko, albo ostatnimi czasy wcale, Zagadaj do niego na FB.
Daj mu tutaj linka wiec moze cos na ten temat napisze.


Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość