[Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Masz problem z drukarką? Zadaj pytanie w tym dziale.
Sejamamoto
Posty: 7
Rejestracja: 01 stycznia 2019, 22:11 - wt
Drukarka 3D: Anet A8

#1 [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: Sejamamoto » 02 stycznia 2019, 11:53 - śr

Witajcie

Jak w temacie którą płytę wybrać? Im więcej czytam tym mniej zdecydowany jestem.

Arduino MEGA2560 z RAMPS 1.4 czy MKS GEN L v1.0

do tego
stepstick A4988
LCD 12864
kupiłem Hallona v3, soft jak chciałbym wrzucić na płytę to Marlin przygotowany przez Garage Makezone.

Jestem otwarty również na inne propozycję :D

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 174
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#2 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: cyberduck » 03 stycznia 2019, 18:29 - czw

Wez MKS 1.3 z wyswietlaczem dotykowym.
Gdzies juz te plyte opisywalem, ale :
1. Plyta jest 32 bitowa.
2. Ma wyjscie LAN . Mozesz podlaczyc do sieci i sterowac drukarka przez siec LAN.
Mozna tez przez siec ladowac pliki do wydruku.
3. Mozna pliki tez ladowac na USB i drukowac z USB, mozna ladowac pliki na karte SD i stad drukowac.
4. Konfiguracja bajecznie prosta. Na karcie SD ktora jest bezposrednio wloznona w plyte i jej nie wyjmujesz
jest zaladowany plik konfiguracyjny, ktory podczas wlaczania jest ladowany do pamieci. Tak wiec
zeby cokolwiek zmienic w drukarce mozna zmienic w tym pliku i nie koniecznie bezposrednio z komputera
bo mozna to zrobic przez siec LAN poprzez strone www wbudowana w firmvare drukarki.
Poprostu edytujesz plik zdalnie, reboot drukarki tez zdalnie i juz nowe ustawienia dzialaja.
5. Dosc czeste upgrade na stronie producenta.
5. Jest z systemem smoothie. Bardzo dobry system pod drukarki. Mnie osobicie nie zdazylo sie
zeby drukarka sie zawiesila nawet podczas 70 godzinnych wydrukow.
6. Posiada dodatkowe wyjscie pod dodatkowy extruder.
7. Mozliwosc przylaczenia nowych stepstickow chociaz to jest akurat utrudnione bo z plyty
stercza jedynie szpilki pod ktore trzeba podlaczyc tasme i dopiero poza plyta stepsticki.
8. Na pycie dodatkowe sygnaly, ktore jest latwo poustawiac do wlasnych potrzeb.
9 ...

No co ja Ci bede tutaj mnozyc punkty :) Jak dla mnie ta plyta jest bardzo dobra.
Zadne arduino tego nie zastapi. Jak czytam jak ludzie mecza sie z kompilacja za kazdym
razem wgrywajac program do pamieci to na prawde zaczynam wtedy tymbardziej doceniac swoj wybor.

A wazna informacja :
polecam do tej plyty BlTouch. Mozna w prosty sposob podlaczyc. Mniejszy i bez zadnych zderzaków.

Sejamamoto
Posty: 7
Rejestracja: 01 stycznia 2019, 22:11 - wt
Drukarka 3D: Anet A8

#3 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: Sejamamoto » 04 stycznia 2019, 09:47 - pt

Dzięki za info.

Co do BlTouch to raczej już nie zainwestuje bo dopiero kupiłem Hallona, którego rozumiem bez problemów też pod montuje do tej płyty?
Orientuje się ktoś może gdzie poza Ali można kupić aluminiową ramę do Anet A8?

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 174
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#4 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: cyberduck » 04 stycznia 2019, 18:43 - pt

Mozna jak najbardziej. Mozna skonfigurowac cala liste rozkazow do dzialania z Hallon.
Czyli po probkowaniu stolu zeby schowac szpilke mozna wymusic dojechanie zderzaka do boku.
To zaden problem. Ja mialem problem z pauzowaniem. Niby glupia rzecz, ale chcialem koniecznie
zeby podczas pauzy glowica odjezdzala na jakas wysokosc, zeby moznabylo dodatkowo przesunac w dowolna
pozyjcje glowice, a po resumie zeby glowica sama wrocila do pozycji drukowania i kontynuowala.
Udalo mi sie to, ale musialem przeszukac tone materialow w internecie.
Mozesz zawsze sobie zainstalowac do tej plyty Marlina albo inne cudactwo, ale moim zdaniem to jest
delikatnie napiszywszy pojscie o krok do tylu bo firmvare smoothie jest bardzo dobre i przemyslane.

Co do profili nie wiem, ale osobiscie probowalym kupic na allegro profile aluminiowe.

Sejamamoto
Posty: 7
Rejestracja: 01 stycznia 2019, 22:11 - wt
Drukarka 3D: Anet A8

#5 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: Sejamamoto » 04 stycznia 2019, 21:01 - pt

Ok, profile znalazłem na blackfrog jakby ktoś w przyszłości potrzebował.

Poczytałem jeszcze trochę o MKS 1.3 wydaje się, że to w tym kierunku pójdę chyba ze względu na łączność po lan-ie. Mam jeszcze kilka niejasności co do wyświetlacza dotykowego - MKS TFT32. Naczytałem się, że są problemy z jego odpaleniem podłączeniem ogólnie, że wredny w początkowej obsłudze, ale wdzięczny już po konfiguracji. Na ile to prawda?

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 174
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#6 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: cyberduck » 05 stycznia 2019, 11:21 - sob

Przy opdpaleniu nie mialem zadnych problemow.
Mam wyswietlacz 3.2 cala.
Wyswietlacz i plyta to jakby dwa osobne komputerki dzialajace niezaleznie, ale komunikujace sie z soba
poprzez zlacze RS TX RX. U mnie dzialaja na maxymalnej predkosci polaczenia przy dlugosci tasmy
okolo 1.5 mb. Dzieki temu mam mozliwosc umiejscowienia na klipsie wyswietlacza w dowolnej
czesci drukarki.
W przypadku wyswietlacza jest nieco inaczej niz w przypadku plyty glownejl w czesci
konfiguracyjnej. W plycie glownej plik konfiguracyjny jest caly czas rezydentny na karcie mikro SD
ktora caly czas jest w plycie. Przy wlaczaniu drukarki plik ten jest zasysany do pamieci i wedlug
tych ustawien dziala sobie drukarka. Natomiast w wyswietlaczu trzeba po pierwsze na poczatku
ustawic jedynie predkosc komunikacji miedzy plyta i wyswietlaczem bezposrednio z panelu dotylkowego
wyswietlacza tylko jeden raz, a plik konfiguracyjny laduje sie na karte SD i wklada przy nastepnym starcie do slotu w wyswietlaczu.
Plik jest przepisywany do pamieci nieulotnej podczas restartu wystwietlacza.
Nie mialem jednak ani razu z tym problemu. Upgradowalem wyswietlacz kilka razy i za kazdym razem
procedura przebiegala wzorcowo :) Wyswietlacz dziala bez zarzutu.
Na poczatku kiedy skladalem drukarke mialem plyte z marlinem dedykowana do swojej drukarki, ale mi sie
spalila wiec zamienilem ja wlasnie na ta o ktorej piszemy i ani razu nawet przez chwile nie zalowalem.
Musialem sie na poczaku przyzwyczaic do roznic w obsludze. Myslalem wtedy ze plyta z marlinem jest
lepsza pod wzgledem konfiguracyjnym i mnogosci opcji. Wydawalo mi sie ze pokretlo przy ustawianiu roznych
wartrosci jest lepszym rozwiazaniem, ale jakze bylem w bledzie. W obu wypadkach opcjonalnosc jest
przemyslana, ale musze jednak przypisac kilka plusow dla wyswietlacza dotykowego.
Czsami mialem problem z gniazdem USB w wyswietlaczu. Efektem bylo rozpoczecie drukowania
i po wykonaniu autolevelingu drukarka stawala. Okzazalo sie jednak ze po wydrukowaniu obudowy dla wyswietlacza
zrobilem za mala dziurke dla portu USB z ktorego drukuje i klucz USB za malo wchodzil w gniazdo wyswietlacza.
Po poprawieniu tego mankamentu problem zniknal raz na zawsze. Ja jak wspomnialem drukuje z kady USB
wsunietej do wyswietlacza bo ta plyta tez daje taka mozliwosc chociaz zaczynam powoli przechodzic
na OctoPrint. Zalezy mi na paru rzeczach ktore oferuje raspberry i OctoPrint, a zaczynam sie powoli
przekonywac, ze to jest super rozwiazanie chociaz przyznam, ze troszke na wyrost. Jednak czesto
mam potrzebe wylaczenia drukarki zdalnie calkowicie odcinajac ja od zasilania. Mozna oczywiscie
duzo mniejszymi nakladami to samo osiagnac poprzez dolozenie jakiegos wylacznika krancowego albo
poprostu podpinajac przekaznik do plyty glownej i sterowac nim z g code, ale OctoPrint daje gigantyczne
mozliwosci i przedewszystkim nie obciaza zadnego komputera. OctoPrint to jednak zupelnie osobny rozdzial
na opis wiec nie bede tutaj Cie nim zanudzac :)

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 174
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#7 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: cyberduck » 05 stycznia 2019, 22:26 - sob

A co do tego stepsticka o ktorym zapomnialem i wspomnailes o nim w pierwszym poscie to chyba
ja bym sie zdecydowal na TCM 2100. 256 mikrokrokow. Chociaz przy tak niedoskonalej mechanice
to raczej duza przesada. Plyta MKS oferuje od razu na pokladzie stepsticki z 32 mikrokrokami i to w supelnosci
starcza.

Sejamamoto
Posty: 7
Rejestracja: 01 stycznia 2019, 22:11 - wt
Drukarka 3D: Anet A8

#8 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: Sejamamoto » 06 stycznia 2019, 21:05 - ndz

Od razu odpowiedziałeś na moje kolejne pytanie co do stepstików, dzięki :D. To plan działania już jest:
rama alu
MKS 1.3
MKS TFT 32
Hallon v3
reszta bebechów z anety
i powinna wyjść "nowa" drukarka

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 174
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#9 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: cyberduck » 07 stycznia 2019, 08:39 - pn

Nie mialem okazji porownac konstrukcje anetopodobna i innych miedzy soba , ale moze popytaj
kolegow ktorzy maja wieksze pod tym wzgledem doswiadczenie.
Chodzi mi konkretnie o to ktora konstrukcja lepiej sie sprawuje i na jakiej wydruki lepiej wychodza :
czy na tej gdzie stolik jezdzi w osi Y czy w tej gdzie stolik jezdzi w osi Z.
Jesli budujesz drukarke od zera to moze zastanow sie wlasnie nad rodzajem konstrukcji.
Osobiscie budowalbym konstrukcje szescienna czyli te druga gdzie stolik jezdzi w osi Z.

Sejamamoto
Posty: 7
Rejestracja: 01 stycznia 2019, 22:11 - wt
Drukarka 3D: Anet A8

#10 Re: [Anet A8] Zmiana płyty głównej.

Postautor: Sejamamoto » 07 stycznia 2019, 09:59 - pn

Mam Anet A8. Potrzebuję drukarkę, która będzie przyzwoicie drukowała dla potrzeb domowych. Konstrukcja gdzie stolik jeździ w osi Y całkiem nieźle się u mnie spisywała. Przede wszystkim muszę usztywnić ramę i sterować dokładniej silnikami, żeby uniknąć szarpań. Konstrukcja sześcienna wygląda naprawdę dobrze. Nie jestem tylko do końca przekonany czy jest sens inwestować w takie rozwiązanie. Ramę konstrukcji anety kupię do 300 zł, kompletny sześcian to wydatek min 600 zł. A8 już mam więc sporo przełożę, do nowej konstrukcji muszę dokupić dużo więcej. Całościowo upgrade z A8 na AM8 z nową elektroniką to wydatek rzędu 600 -800 zł. Nowa konstrukcja to 1,5 - 2k zł. Wolę zaoszczędzoną kwotę na filament wydać :D Jeśli mylę się w kalkulacjach to proszę o poprawkę i ewentualne wskazanie miejsca z częściami w rozsądnych kwotach ;)


Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron