Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#1 Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: krisho1 » 29 lipca 2018, 13:26 - ndz

Witam.
Marlina bez modyfikacji pod Anet A6 używam już jakiś czas. Z racji braku przez pewien okres dostępu do HallOn`a w sklepie zamówiłem podróbkę BLTouch. Po instalacji czujnika przyszedł czas na soft. I tu po aktywowaniu bltouch`a w marlinie pojawił się problem z kompilacją. Dostaję informację zwrotną:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szkic używa 127746 bajtów (100%) pamięci programu. Maksimum to 126976 bajtów.
Zmienne globalne używają 4855 bajtów pamięci dynamicznej.
Szkic za duży, zobacz porady na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#size w celu zmniejszenia go.
Błąd kompilacji dla płytki Anet V1.0.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marlin ze stronki oraz dogranie bibliotek U8glib plus aktywowanie bltouch`a. Nie bardzo wiem co w takim przypadku można zrobić.
I tu prośba do Was o sugestię z waszej strony.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 63
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#2 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: cyberduck » 29 lipca 2018, 17:08 - ndz

Masz dwa wyjscia.
1. Poczekac na hallon. Mam do sprzedania od Tomasz i moge Ci odsprzedac. Nawet niebyl uzyty bo kupilem bl touch i go zamontowalem.
2. Zmniejszyc projekt. Program do kompilacji. Pod podanym linkiem Masz to napisane wyraznie.
Najzwyczajniej w swiecie procesor, ktory jest uzyty na Twojej plycie glownejmiesci jedynie 2KB kodu, a po kompilacji
program przekracza te wartosc i sila rzeczy nie miesci sie w pamieci procesora. Sprobuj powyrzucac niektore biblioteki
tak zeby sie zmiescil. Musisz to zrobic z wyczuciem. Tylko te ktorych nie uzywa projekt. Czasami jest dane tam nadmiar
bibliotek przyszlosciowo. Np jesli nie uzywasz dwoch hotendow ...
Ja wymienilem plyte na smoothie 32 bitowy .Poprostu moja plyta sie spalila i w to miejsce zamowilem na aexpress
smoothie sbase v1.3 i prawde mowiac nie zalowalem nawet przez sekunde :)
Tak prawde myslac o tym to w przyszlosci i tak bedzie czekac wymiana plyty wszystkich bo jak czytam i widze co pcha sie do
oprogramowania i jak sie rozrasta to widze krotki zywot tych plyt.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#3 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: krisho1 » 29 lipca 2018, 19:04 - ndz

O nowej płycie już myślałem, ale to kwestia miesiąca. Mam Bltouch`a więc hallon na razie odpada. Jakie biblioteki i jak je mogę usunąć nie mam pojęcia :oops:
Ludzie używają tego na marlinie, wydawało, że pójdzie to sprawnie, a tu taka niespodzianka :(
No cóż będę temat drążył dalej.

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 63
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#4 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: cyberduck » 29 lipca 2018, 20:33 - ndz

A o jakiej plycie myslales ?
Pomysl moze o smoothie v1.3 . Rewelacyjna plyta.
Zapomnisz przy konfiguracji o wgrywaniu za kazdym razem softu i chociazby tez o wyjmowaniu karty z plyty.
Musialbys sie na facebooku zapytac Tomasz z MakeZone. On zjada zeby na marlinie :lol:
Albo pozostaje Ci metoda prob i bledow . Usuwasz #include z programu i robisz kompilacje. Jak Ci nie wywali
bledu to jest ok. Jak Masz blad to wracasz i probujesz dalej. Robisz to w tym samym programie co kompilujesz.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#5 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: krisho1 » 30 lipca 2018, 17:06 - pn

Płyta fajna z możliwościami i cenowo. O ile o Hardware nie mam większych obaw to o stronę software`ową już tak. Jak wygląda konfiguracja, jaki firmware, modyfikacja firmware`u, wgrywanie. Czy wykorzystałeś wyświetlacz z Anet A6. Wiem, pytań mnóstwo.

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 63
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#6 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: cyberduck » 30 lipca 2018, 20:19 - pn

1. firmware jest aktualizowane ... mam drukarke okolo 2 miesiace i juz dwa razy aktualizowalem oprogramowanie.
firmvare.bin wgrywasz na karte SD i wlaczasz plyte poprzez USB . Plyta to rozpoznaje i inicjalizuje
upgrade. Plik firmvare.bin jest po aktualizacji zmieniany na karcie na firmvare.cur.
2, konfiguracja wyglada trywialnie. Zamiast zmieniac cos w pliku konfiguracyjnym i pozniej to kompilowac to mozesz zrobic
przy smoothie na kilka sposobow. Plik zawsze jest umieszczony na karcie SD ktora raz wkladasz do gniazda.
Mozesz albo grzebac bezposrednio w tym pliku z poziomu komputera albo logujesz sie na www drukarki ( tak te drukarke
mozna obslugiwac przez www ) i z poziomu www zmieniasz config po czym mozesz albo tylko konfig zapisac albo
zapisac i zrestartowac drukarke co za tym idzie konfig przy kazdym wlaczeniu i restarcie jest wgrywany na nowo.
Trwa to tyle co restart zwyklego arduino. Chwilke. Mialem tez co do tego obawy bo linii nie jest malo, ale na serio
nie czeka sie na start w nieskonczonosc. Po wlaczeniu drukarka jest gotowa do pracy po 5 sek.

Jesli chodzi o suport to jest strona dla tej plyty i tam jest doslownie wszystko :
http://smoothieware.org/

Ja kupowalem plyte na alieexpress z wyswietlaczem dotykowym za 250 zl calosc.

3. wyswietlacz mozesz wykorzystac ten sam, ale proponuje tez go wymienic na dotykowy.
Praca o wiele lepsza. Szybsza w razie koniecznosci. Daje to mozliwosc drukowania z pieciu roznych zrodel.
Z USB wkladanego do wyswietlacza, z SD w wyswietlaczu, z karty micro SD wlozonej w plycie (mozna tez wgrac
na te karte plik do druku bezposrednio po sieci lan), z programu komputera poprzez USB lub LAN .
Na plycie sa gniazda pod kazdy rodzaj wyswietlacza. Dany wyswietlacz podpinasz w configu.

Na plycie Masz 5 gniazd do podlaczenia 5 silnikow krokowych co daje mozliwosc podpiecia dodatkowego hotendu.
Czyli jesli sie zdecydujesz na druk dwukolorowy to do tego jest krotka droga.
Sa tez dodatkowe gniazda na stepstiki. Ja juz zamowilem sobie taki z 256 mikrokrokami. Na plycie sa zamontowane
z 32 mikrokrokami. Podpiecie BL Touch to jest pryszcz. Wpinasz kabelki .... i do konfigu dorzucasz obsluge.
Mnie najwiecej czasu zajelo doprowadzenie okablowania, a nadmianie jeszcze, ze musialem pozniej to okablowanie
wzbogacic o takie dwa troszke grubsze bo te co dalem wczesniej za bardzo ograniczaly napiecie i nie chcial mi prawidlowo
ruszyc BlTouch. Balem sie tego jak cholera, ale teraz jak czytam o klopotach w innych drukarkach z plytami pod Marlin
albo cos w podobie to jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru. Strzal w 10.

Plyta ma pare zworek co pozwala na podlaczanie roznych innych bajerow w logice 3.3 V oraz 5V.
Ma tez pare dodatkowych sygnalow. Ja sobie robie takie swiatelko z diod RGB ktore beda sterowane bezposrednio z
wyswietlacza i z g code drukarki. A to wlasnie dzieki tym dodatkowym sygnalom. Mozna podpiac pod dowolny dodatkowy
pin dodatkowy rozkaz g code i sprawa zalatwiona. Chcesz wlaczac lub wylaczac dodatkowy wentylator albo zamykac
automatycznie oslone ? Zaden problem.

A no i zapomnialbym o jednej z najwazniejszych cech tej plyty, ale to moze i lepiej ze na koniec to zostawilem :)
Plyta jest 32 bitowa z duzo wieksza pamiecia flash i ram. Jak sie domyslasz jest dzieki temu duzo szybsza i dzieki
wzbogaconemu prockowi Masz do dyspozycji duzo wiecej pinow wyjsciowych i wejsciowych.
Na plycie jest 6 gniazd na nstop a nie tylko 3 :)

Jesli chodzi o te plyte moge Ci pomoc bo sam przeszedlem droge od samego poczatku do obecnego stanu
wraz z pokonywaniem problemow. Chociazby w montażu BlTouch albo co zrobic zeby podpiac dwa silniki osi Z
do jednego stepstika. Plyta jest typowo przeznaczona do drukarki delta czyli do takiej z okraglym stolikiem i glowica
jezdzaca na trzech pionowych prowadnicach. Podlaczenie do innej drukarki jest bardzo proste.
Ja mam Tronxy, a w tej drukarce os X i Y wspopracuje z soba. Znaczy zeby ruszyc glowica tylko w osi X to musza
pracowac dwa silniki na raz od osi X i Y . Krecenie sie tylko jednego silnika powoduje ruch glowicy po skosie.
A jednak zeby zamontowac tutaj te plyte to nie byl zaden problem. Config sciagnolem z internetu i wgralem na karte SD.
I dziala :) Calkiem niezle. Jestem bardzo zadowolony z jakosci druku.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#7 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: krisho1 » 31 lipca 2018, 17:05 - wt

Po przeczytaniu posta i po opiniach w necie już wiem co kupić(choć youtube trochę namieszał, kilka niedziałających zestawów). Potem zacząłem się zastanawiać czy wsadzając do Anet taką płytkę nie jest to przerost, ale chyba nie;) Anet raczej nie będzie na zawsze.
Także, dziękuję za informację. I mam nadzieję, że będę mógł liczyć na Twoją oraz całego forum pomoc. Płytkę będę zamawiać z wyświetlaczem. Zapewne trochę to potrwa zanim towar dotrze.
Póki co jeszcze trochę powalczę z kompilacją marlina z BLtouch`em.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 63
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#8 Re: Marlin_1_1_8 3D Touch na Anet A6

Postautor: cyberduck » 01 sierpnia 2018, 08:52 - śr

Jesli tylko bede mogl to na pewno pomoge.
Wierz mi to nie jest przerost. Plyte zawsze mozesz sobie zachowac i przelozyc do innej drukarki.
Warto ja miec nawet w lepszej drukarce. Jesli Masz watpliwosci to pytaj.


Wróć do „Marlin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron