TronXY X5S

Miejsce na zaprezentowanie Twojej drukarki.
cyberduck
Posty: 34
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: brak
Kontakt:

#1 TronXY X5S

Postautor: cyberduck » 01 maja 2018, 11:20 - wt

Witam ...
No i przyszla :mrgreen: W koncu sie doczekalem. Zanim dokonalem zakupu i wyboru drukarki obejrzałem tone materialu
a Youtube, a glownie filmow z Garage .Przeczytalem nawet nie wiem ile postow i wypowiedzi na temat
drukarek 3D. Wczoraj prawie od razu zabralem sie za skladanie i zajelo mi to okolo 8 godzin ciaglej pracy.
Az mnie plecy zabolaly :mrgreen: . Troszke dluzej niz to wszyscy opisuja, ale tylko dlatego, ze utknalem na paskach.

Zmylila mnie jedna rzecz o ktorej warto tutaj wsponiec. W odroznieniu od innych drukarek tutaj nie odpowiada za osie
X i Y osobny silnik tylko te silniki wspolpracuja scisle ze soba podczas ruchu. Tak wiec zeby poruszyc glowica tylko w osi
Y musza sie poruszyc dwa silniki o tye samo krokow w odpowiednia strone. Nigdzie o tym nikt nie mowi albo mi umknelo.
Dopiero po znalezieniu w internecie jednego z tutoriali jeden z panow po anglicku wspomnial o tym w swoim filmie.
Paski przekladalem chyba z 20 razy i kiedy poruszalem jednym z silnikow glowica przesowala sie po skosie :mrgreen:

Pominawszy jeszcze to, ze pomylilem najpierw nstopy a pozniej kabelki od silnikow to drukarka ruszyla bez najmniejszych
problemow. Po jej kalibracji i ustawieniu slicera wedlug ustawien pana Tomasza z moimi niewielkimi poprawkami to
cos takiego jak kostka wyszla tak :

Obrazek
Tak jak ja wyciagnalem tak zrobilem zdjecie. Nie byla obrabiana.

Nawet nie wiem co to jest za filament probny. Dali go tyle co kot naplakal :lol:
Juz zamowilem sobie fiberlogic

No i teraz pare rzeczy, ktore mnie zaskoczyly.
1. Wszedzie opisuja i mowia w filmach, ze Tronxy ma oszukany stolik bo sam stolik jest na 24 V a zasilacz
daje 12 V. Otoz ten, ktory do mnie przyszedl jest na oba napiecia i wedlug specyfikacji na stoliku w tabeli :

Obrazek

W kazdym razie stolik do temperatury 70 stopni od 26 stopni rozgrzal mi sie w 5 min 20 sek.
Mimo to zamierzam dolozyc zasilacz 24 V wraz z mosfetem.

2. Widac ze producent widzi niedostatki w tej drukarce i zmienia to z modelu na model.
Zdziwila mnie mianowicie przerobka tyczaca sie paskow zamontowanych pod skosem. W tym modelu juz tego nie ma.
Przy dojazdach do kranca stolu nie ma czegos takiego jak paski pod zbyt ostrym katem.

3. Mimo, ze konstrukcja jest na prawde sztywna to zamierzam dodac zakosy z bokow albo z tyl;u i przodu co mocniej usztywni konstrukcje.
Mam wrazenie, ze przy delikatnym oparciu sie o konstrukcje drukarki jej bryla troszke sie odksztalca. Jesli ktos planuje
kupic te drukarke polecam filmy SgaboLab . Facet gada po wlosku i jest troszke smutny, ale za to sa napisy po angielsku i
mozna duzo sie od niego nauczyc.

4. zaskoczyla mnie cicha praca wbrew temu co sie naczytalem. Podczas wydruku mozna spokojnie przy niej spac :mrgreen:
Silniki i mechanika maja duza kulture pracy. Moze dlatego ze sie przylozylem do ustawienia wszystkiego jak sie nalezy ...
Najglosniej z tego wszystkiego dzialaja wentylatory, ale i one nie sa zbyt glosne.

Ogolnie zamierzam dokonac pare przerobek.
1. Dolozyc jakies napinacze paskow. W Tronxy X5S jest to w niwielkim stopniu zrealizowane przy pomocy mocowania silnikow
osi X i Y. Mozna je delikatnie przesunac o jakies 5 mm do przodu albo tylu co na tak dlugich paskach daje niewiele.
2. Dodam dodatkowy Nstop osi Z. Sa tutaj dwa niezaleznie dzialajace silniki z czego nstop osi Z jest umieszczony oo jednej stronie
solika skrajnie po prawej.
3, Doloze czujnik autopoziomowania.
4. Dolozenie zasilacza 24 V z Mosfet
5. Zmiana sposobu chlodzenia wydruku

Moze zrobie jakis filmik albo bede na bierzaco wszystko opisywac :)

cyberduck
Posty: 34
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: brak
Kontakt:

#2 Re: TronXY X5S

Postautor: cyberduck » 01 maja 2018, 18:11 - wt

No i mam pytanko ... Pewnie do Pana Tomasza.
W panelu marlina jest cos takiego jak kontrola i pozniej ruch.
Sa tam wartosci dla silnikow ile trzeba zrobic krokow zeby poruszyc glowice o 1 mm.
Kiedy wpisuje to w panelu niby dziala, ale po wylaczeniu zasilania dane gina.
Jak je zapamietac na stale ?
Poza tym w slicer tez jest taka opcja Konfiguracja/konfiguracja EEPROM firmvare.
Mozna niby z tego poziomu tez to zrobic, ale tutaj juz jest kompletna porazka bo program niby wydaje
komendy do drukarki, ale po ponownym otwarciu tego okna i przeladowaniu wartosci wracaja do fabrycznych.
Znaczy wcale sie nie zmieniaja. Jak to zapamietac w eeprom ? Czyzby pozostaje jedynie dobrac wartosci i
wpisac to na stale do programu ?

Chce to zrobic na elektroniczna sufmiarke. Kiedy poprawiam dane to po wydaniu komendy przesuniecia o 10 mm albo
o 50 dokladnie tak sie przesuwa . Okazuje sie ze fabrycznie jest wpisane 80 krokow na mm a tymczasem prawidlowa
wartosc np dla osi x to 85.03 :)


Mam pytanie jeszcze tyczace sie pewnej upierdliwosci ktora sie dzieje podczas druku.
Mianowicie extruder podawajac filament przeskakuje. Jest taki efekt jakby nie mogl dopchnac przez
glowice filamentu. Wszystko moim zdaniem jest poprawnie ustawione. Efekt pojawia sie szczegolnie
przy pierwszych warstwach. Pozniej juz jakos idzie. Co to moze byc ?

EDIT ::..
Chyba znam tego ostatniego powod. Moze byc tak ze drukujac na szkle jest za wysoko stol (zle wypoziomowany)
i glowica poprostu nie moze pod siebie wlac filament ?
EDIT::..
No jednak nie mam pojecia czemu sie tak dzieje ...
EDIT::..
Znalazlem w koncu. Dla pierwszej warstwy ustawilem 150 % filamentu. Ustawilem 110 i jest ok .

szafir51
Posty: 14
Rejestracja: 01 grudnia 2017, 18:33 - pt
Drukarka 3D: Anet A8

#3 Re: TronXY X5S

Postautor: szafir51 » 09 maja 2018, 09:53 - śr

Po ustawieniu kroków w panelu dajesz zapisz i powinno zostać. Chyba, że masz zablokowany zapis eepromu w marlinie.

cyberduck
Posty: 34
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: brak
Kontakt:

#4 Re: TronXY X5S

Postautor: cyberduck » 09 maja 2018, 20:40 - śr

No wlasnie nie chce sie zapisac. Jak to odblokowac ?

cyberduck
Posty: 34
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: brak
Kontakt:

#5 Re: TronXY X5S

Postautor: cyberduck » 15 maja 2018, 10:09 - wt

Nikt nie wie ?

I jeszcze jedno pytanko ... Pewnie nie ostatnie.
Zalozylem inny wentylator typu turbina do chlodzenia wydruku. Szybko sie jednak okazalo, ze nie bardzo
nadaje sie do sterowania przy pomocy PWM bo przy 100 % wypelnienia chodzi ladnie i przy mniejszych
wypelnieniach tez dziala, ale strasznie piszczy. Mozna jakos temu przeciwdzialac ?
Jakis kondensator albo inny element ? W ostatecznosci dobiore inny wentylator, ale ten jest wydajny i chcialbym
go zachowac.


Wróć do „Mój sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron