Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Awatar użytkownika
wojtekp79
Posty: 13
Rejestracja: 25 grudnia 2017, 19:34 - pn
Drukarka 3D: Anet A6

#1 Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: wojtekp79 » 21 lutego 2018, 11:00 - śr

Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6
Gotowy do kompilacji i wgrania do płyty Anet A6 nie kopiować plików z katalogu example_configurations

Jako że jest to RC to może zawierać błędy.

Działanie systemu Auto poziomowanie oparte o 16 punktów pomiarowych ( może ulec zmianie w finalnej wersji )

Firmware mam możliwość zapisu mapy stołu do pamięci, co spowoduje brak konieczności wysyłania komendy G29 a w efekcie brak pomiaru stołu przed każdym wydrukiem. ( Funkcja testowa )

Wgrywać przez Arduino IDE z paczki Repetier 0.92.9v1

Trochę inaczej wygląda ustawienie offsetu Pierwszy raz .

Używamy programu Printrun.

Wysyłamy po kolei

1) G28 - Home



2) M211 S0 - wyłączmy software endstop

Schodzimy dyszą na grubość paragonu kasowego.

Odczytujemy z wyświetlacza parametr Z ( będzie wartością ujemną )
3) M851 Z ( wartość odczytana z wyświetlacza ) przykład: M851 Z- 12.88


4) M500

5) M211 S1


KALIBRACJA BĄDZ PONOWNE USTAWIENIE OFFSETU PROCEDURA PONIŻEJ
>>> M851 Z0 --------------- Zerowanie wcześniej zapisanego offsetu

>>> G28 --------------------Bazowanie zera stołu

>>> M211 S0 --------------- wyłączamy software endstop

Opuść ręcznie na grubość paragonu

>>> M851 Z-16.7-------------Wartość spisana z wyświetlacza

>>> M500 -------------------Zapis do pamięci eeprom

>>> M211 S1---------------- włączamy software endstop
Załączniki
Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 A6.rar
(3.19 MiB) Pobrany 29 razy
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2018, 17:24 - ndz przez wojtekp79, łącznie zmieniany 1 raz.

marcingebus
Posty: 3
Rejestracja: 02 czerwca 2018, 01:53 - sob
Drukarka 3D: Anet A6

#2 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: marcingebus » 08 czerwca 2018, 22:22 - pt

Zauważyłem u siebie pewien błąd w sekwencji startowej, jeśli się zaczyna drukować od 0;0, a tak dziś próbowałem. Mianowicie, po G28, które dodaję w CURA do takżdego GCODE iglica jest opuszczona. Następnie przystępujemy do drukowania, wózek przejeżdża na pozycję 0,0 i iglica spada poza stół. Aby się schowała wózek musi zjechać zanim zacznie drukować tak nisko, aby się iglica schowała. Ja wstawiłem po G28:
G1 Z1
Musi być DUŻYMI literami, choć w programie PRONTERFACE przyjmuje i małe i duże. Tutaj TYLKO DUŻE, litery. Oczywiście jeśli po G28 dodajemy także badanie wypoziomowania stołu, to G1 Z1 musimy dać po procedurze poziomowania.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#3 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: krisho1 » 04 lipca 2018, 12:26 - śr

Witam, chciałbym uruchomić autopoziomowanie stołu na swojej A6, niestety nigdzie nie można zdobyć czujnika HallOn.
Czujnik indukcyjny natomiast jest dostępny, ale znowu nie umiem znaleźć odpowiedniego firmware'u do A6. Wydaje się , że większość jest robiona pod A8. Szkoda.
Może jakieś sugestie.
Z góry dziękuję


Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
wojtekp79
Posty: 13
Rejestracja: 25 grudnia 2017, 19:34 - pn
Drukarka 3D: Anet A6

#4 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: wojtekp79 » 06 lipca 2018, 21:17 - pt

Witam, chciałbym uruchomić autopoziomowanie stołu na swojej A6, niestety nigdzie nie można zdobyć czujnika HallOn.
Czujnik indukcyjny natomiast jest dostępny, ale znowu nie umiem znaleźć odpowiedniego firmware'u do A6. Wydaje się , że większość jest robiona pod A8. Szkoda.
Może jakieś sugestie.
Z góry dziękuję


Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wyżej jest załącznik z Firmvare do A6 a halion możesz nabyć na stronie https://sklep.garage-makezone.eu/pl/p/H ... w-D.I.Y/63 Obudowę musisz sobie wydrukować z viewtopic.php?f=32&t=2145 Pozdrawiam.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#5 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: krisho1 » 06 lipca 2018, 22:12 - pt

Dziekuję za odpowiedź. Firmware jest, ale sam czujnik HallOn jest nie do kupienia od dłuższego czasu. Pisałem do sklepu z prośbą o informacje o dostępności, ale niestety żadnej odpowiedzi nie otrzymałem.
Pozdrawiam


Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 64
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#6 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: cyberduck » 08 lipca 2018, 12:18 - ndz

Chcesz to Ci odsprzedam swoj. Ja kupilem i zainstalowalem BLTouch i Hallon jest mi niepotrzebny.
Jest komplentny z obudowa. Znaczy zlozony.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#7 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: krisho1 » 11 lipca 2018, 08:42 - śr

Chcesz to Ci odsprzedam swoj. Ja kupilem i zainstalowalem BLTouch i Hallon jest mi niepotrzebny.
Jest komplentny z obudowa. Znaczy zlozony.
Dziękuję, ale tuż po napisaniu poprzedniego posta zamówiłem BLTouch. Co prawda chińczyk, ale no cóż zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 64
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#8 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: cyberduck » 11 lipca 2018, 12:13 - śr

Ja tez mam chinczyka i dziala bez zarzutu. Jesli bedziesz potrzebowac pomocy to chetnie podpowiem co nieco.
Przedewszystkim kup dobre przewody do podlaczenia czujnika. Ja poczatkowo zalozylem taki 4 zyly w ekranie.
Fajny silikonowy, ale sie szybko okazalo, ze sa za cienkie zyly zasilajace.Spadalo napiecie zasilajace przy czujniku do 4.25 V
Doszedlem do tego podlaczajac innym przewodem na zewnatrz i tez taki przewod do zasilania zalozylem. Teraz dziala bez problemu
i napiecie na czujniku niespada ponizej 5.1 V.

krisho1
Posty: 9
Rejestracja: 16 czerwca 2018, 00:54 - sob

#9 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A6

Postautor: krisho1 » 11 lipca 2018, 18:28 - śr

:) Dzięki za dobrą radę i chęć okazania pomocy. Z pewnością skorzystam. Teraz czekam na chińczyka i zgłębiam marlin`a.


ps: Tak pozytywnych postów na forach ze świecą szukać.

pozdrawiam


Wróć do „Marlin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron