Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Bart
Posty: 3
Rejestracja: 23 lutego 2018, 16:12 - pt
Drukarka 3D: Anet A8

#11 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: Bart » 24 lutego 2018, 13:40 - sob

Czyli prawidłowo za każdym razem jak dam G28 to dysza powinna ustawić się na tej samej wysokości?

Jak pisałem u mnie za każdą komendą podnosi się coraz wyżej aż dojedzie do końca prowadnic na górze.

1R3K
Posty: 14
Rejestracja: 28 grudnia 2017, 14:39 - czw
Drukarka 3D: Anet A8

#12 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: 1R3K » 24 lutego 2018, 13:45 - sob

No to Masz problem, podobnie jak ja.
Tylko mi G28 działa, ale za to drukuje w powietrzu,
Za wysoko o odległość jaką zjeżdżam do pozycji zero przy ustawianiu offsetu.
Widocznie ten soft nie chce współpracować z wszystkimi Anetkami ☺
Pewnie też Będziesz jedyny :-D
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2018, 19:29 - sob przez 1R3K, łącznie zmieniany 1 raz.

trochan
Posty: 1
Rejestracja: 24 lutego 2018, 16:29 - sob
Drukarka 3D: Anet A8

#13 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: trochan » 24 lutego 2018, 16:35 - sob

Jaki masz offset? Ja początkowo miałem -20.7 a wprowadzić można tylko z zakresu -20 do 20. Pobawiłem się czułością czujnika na hallONie (potencjometr) i zjechałem z offsetem do -19.3.

1R3K
Posty: 14
Rejestracja: 28 grudnia 2017, 14:39 - czw
Drukarka 3D: Anet A8

#14 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: 1R3K » 24 lutego 2018, 18:30 - sob

3.7 4.5 minus oczywiście.
Zastanawia mnie czemu w moim wypadku, po ustawieniu offsetu na na przykład - 3.37
po zapisaniu M500 nie uwzględnia całego zjazdu do pozycji zera manualnie.
O taką właśnie wartość za wysoko drukuje.

szafir51
Posty: 15
Rejestracja: 01 grudnia 2017, 18:33 - pt
Drukarka 3D: Anet A8

#15 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: szafir51 » 12 marca 2018, 13:19 - pn

W nawiązaniu do posta na FB chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tym autopoziomowaniem stołu komendą G29.

Ostatnio tak się zastanawiałem, bo ustawiłem offset HallOna, sprawdziłem komendą G1 Z0 - ustawił się "na paragon" od szyby. Potem zrobiłem pomiar stołu komendą G29 i z matrycy wyszło mi, że jeden z rogów jest wyraźnie podniesiony, ~0.2mm.

Puściłem wydruk z karty SD: najpierw homowanie, potem pomiar stołu i rozpoczął się druk. W rogu, który odstawał od reszty pomiarów dysza praktycznie szorowała po szybie nie zostawiając filamentu. W pozostałych miejscach było okej.

Ustawiłem stół ręcznie śrubkami. Komenda G29 pokazała podobne pomiary na całym obszarze stołu. Puściłem wydruk i tym razem poszło dobrze.

Wcześniej też zaobserwowałem podobne zachowanie pomiaru stołu ale jakoś specjalnie w to nie wnikałem. Mimo wszystko to dosyć zastanawiające, przecież skoro drukarka wie, że dany fragment stołu jest podniesiony to powinna automatycznie dostosować do tego wysokość dyszy.

Coś źle robię? Popełniam głupi błąd czy to po postu nie działa?

1R3K
Posty: 14
Rejestracja: 28 grudnia 2017, 14:39 - czw
Drukarka 3D: Anet A8

#16 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: 1R3K » 14 marca 2018, 07:45 - śr

Dlatego ja po kilku dniach fascynującej przygody z autopoziomowaniem i czujnikiem zrobiłem tak:
Odkręciłem czujnik i schowałem do szuflady, pobrałem czystego Marlina z Github, ustawiłem sobie parametry jakie mi pasują.
(kroki, język, temperatury, pozycje dyszy, co ma być wyświetlane na wyświetlaczu itp)
Drukarkę przykręciłem do płyty meblowej i maksymalnie usztywniłem.
Zrobiłem ekstruder w systemie ze złączkami Bowdena, okleiłem co się dało matą wygłuszającą.
(do wyciszania samochodów)
Wypoziomowałem stół ręcznie na szczelinomierz, do 0,15 mm.
Od tygodnia nie poziomowałem stołu, bo nie ma takiej potrzeby.
Drukuję z pierwszą warstwą 0,2 i prędkościami 90- 140, wydruki są idealne.
Podsumowując, uważam, że to ABL,to przerost formy nad treścią.
W moim wypadku się nie sprawdza.
Tak jak Piszesz, niby wypoziomowało, a jednak nie do końca.
Po sprawdzeniu okazuje się że trzeba i tak poprawić ręcznie.

Awatar użytkownika
tomasz.matuszewski
Posty: 57
Rejestracja: 23 stycznia 2018, 16:56 - wt

#17 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: tomasz.matuszewski » 18 marca 2018, 08:48 - ndz

Szafir, jakiego ty firmwareu użyłeś?

Awatar użytkownika
adam.paszta
Posty: 1
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 21:29 - pn

#18 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: adam.paszta » 13 maja 2018, 10:23 - ndz

Jedno "ale" co do ustawiania offsetu:
Po zjechaniu do wysokości paragonu pojawia mi się bardzo mała wartość, np. -0.15.
Z tego co wykoncypowałem, to jeśli poprzedni offset miałem, np. -15.5, a teraz przy zjeździe na paragon pokazuje mi -0.15, to trzeba do siebie te wartości dodać, czyli wpisać M851 Z-15.65.
Komenda G92 nie działa, a M211 nie robi nic ze wskazaniem wysokości na osi Z.

Chyba, że czegoś nie ogarnąłem, i po wyłączeniu software endstopów, można już używać G92?

Edit: po wyłączeniu software endstopów, G92 nadal powoduje, że oś Z tylko podjeżdża do góry, a nie zeruje wartości wskazania.

ocetwinny
Posty: 8
Rejestracja: 08 stycznia 2018, 22:23 - pn
Drukarka 3D: Planuję zakup Anet 6 lub Anet 8. Brak doświadczenia z drukiem 3D.

#19 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: ocetwinny » 08 lipca 2018, 23:12 - ndz

Cześć,
próbuję ustawić czujnik Hallon od GMZ i majac oś Z w pozycji załączenia czujnika gdy wprowadzam G92 Z0 na wyświetlaczu Z nie zmienia wartości na zero. Dlaczego?
Mariusz

Awatar użytkownika
cyberduck
Posty: 128
Rejestracja: 02 kwietnia 2018, 21:21 - pn
Lokalizacja: Pabianice
Drukarka 3D: Tronxy X5S z BtTouch , Plyta MKS Base v1.3 z dotykowym wyswietlaczem
Kontakt:

#20 Re: Marlin_1_1_8_HallON_PL_RC1 na Anet A8

Postautor: cyberduck » 17 sierpnia 2018, 09:26 - pt

Wroce jeszcze do samego procesu ustawiania offsetu na paragon z czujnikiem autopoziomowania.

Chodzi mi o to ze offset to roznica w wysokosci miedzy zadzialaniem czujnika autopoziomowania, a dysza drukujaca.
Jaka jest wysokosc dyszy regulujemy na paragon. Jest to tak zwane zero. Teoretycznie grubosc pomijalna, czyli tak jakby
dysza miala dotykac do stolu, ale przeciez pomiar dokonujemy przez kartke okolo 0.1 mm.

Dlaczego zatem nie dokonujemy pomiaru na czujniku przez papier ? Do programu wprowadza sie :
- roznica miedzy zadzialaniem czujnika - wysokosc dyszy +papier
Nie powinno byc tak ze czujnik tez powinno sie ustawiac na papier albo przynajmniej dodac wartosc 0.1 mm do offsetu ?

Przy rozpoczeciu druku musze za kazdym razem odkrecac wszystkie sruby regulacyjne od stolu mniej wiecej wlasnie o 0.1 mm ...


Wróć do „Marlin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość