Raiscube Prusa I3

Masz problem z drukarką? Zadaj pytanie w tym dziale.
xpytonx
Posty: 5
Rejestracja: 14 lutego 2018, 08:30 - śr
Drukarka 3D: Raiscube Prusa I3

#1 Raiscube Prusa I3

Postautor: xpytonx » 14 lutego 2018, 08:44 - śr

Witam

Pierwszy post więc cześć wszystkim.

Mam problem z swoja Prusą. Niestety ale padł mi procek Atmega1284P. (u mnie płytka Melzi 2.0 3dymy)
Tu opis i zdjęcia drukarki.
https://www.cnx-software.com/2017/05/26 ... st-prints/
Pytam tam o Hexa do procka.


Po zamówieniu nowego procka wgrałem bootloader Anet 1.0 (procki te same - w zasadzie to klon z nieco innym pinoutem)
Na początku chciałem zmienić soft bo drukarka lekko szwankowała jednak okazało sie po testach dragonem ze w Procku pamieć szwankuje.
W zasadzie komunikacja po wgraniu SkyNeta działa...
Generalnie tu moje posty z innego forum... jednak tam zostałem "zlany"
https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=5&t=2044&start=10

Może Wy pomożecie uruchomić ten LCD

Awatar użytkownika
tomasz.matuszewski
Posty: 57
Rejestracja: 23 stycznia 2018, 16:56 - wt

#2 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: tomasz.matuszewski » 16 lutego 2018, 10:36 - pt

Nie sprawdzałem pinologii jeszcze ale czy to nie jest pin out zwykłego Full Graphics Reprap Discount?

xpytonx
Posty: 5
Rejestracja: 14 lutego 2018, 08:30 - śr
Drukarka 3D: Raiscube Prusa I3

#3 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: xpytonx » 17 lutego 2018, 09:28 - sob

No i po części problem rozwiązany... Ale dziwne to... W ustawieniach pinów w pins_anet_10 zmieniłem piny na nie logiczne.. i zaczęło żyć. W takim razie nawet opis solder maski jest do d... Jedyne co to piszczyk nie działa. Jest pod pinem 27 i jak taki pin wpisze to i tak lipa... Jeszcze przede mną ustawienia całego skyneta..
Załączniki
IMG_20180214_161735.jpg
IMG_20180214_161735.jpg (1.12 MiB) Przejrzano 609 razy

Awatar użytkownika
tomasz.matuszewski
Posty: 57
Rejestracja: 23 stycznia 2018, 16:56 - wt

#4 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: tomasz.matuszewski » 17 lutego 2018, 09:56 - sob

Własnie nad tym siedzę pod MKSa tam się to nie zgadza bo Panowie "fanatycy" jak to rozpracowywali to skręcili w trochę nie logiczną stronę i zbudowali adapter zamiast przekierowac sygnały na pinach i dlatego to tak dziwinie troche jest.

Tu możesz poczytać cala historie choroby.

https://www.bountysource.com/issues/460 ... 10-support

Daj buzzer na pin 28 albo 17, nie widze na monitorze u ciebie na foto co tam przypisane. Masz tu jeszcze pin-outy dla 2 typów okablowania.

//====================================================================
//===================== LCD PINOUTS ==================================
//====================================================================

/*
// Anet V1.0 to ANET_FULL_GRAPHICS_LCD
// !RESET ANET-J3.7 LCD cable pin ?

// GND ANET-LCD.1 LCD cable pin ?
// +5V ANET-LCD.2 LCD cable pin ?
#define LCD_PINS_RS 27 // ANET-LCD.3 LCD cable pin ?
#define BTN_EN2 10 // ANET-LCD.4 LCD cable pin ?
#define LCD_PINS_ENABL 28 // ANET-LCD.5 LCD cable pin ?
#define BTN_EN1 11 // ANET-LCD.6 LCD cable pin ?
#define SERVO0_PIN 29 // ANET-LCD.7 N/C *
#define BTN_ENC 16 // ANET-LCD.8 LCD cable pin ?
#define LCD_PINS_D4 30 // ANET-LCD.9 LCD cable pin ?
#define BEEPER_PIN 17 // ANET-LCD.10 LCD cable pin ?


// Anet V1.0 to REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER (wiring scheme A)
// using wiring connections from http://www.thingiverse.com/thing:2103748
// !RESET ANET-J3.7 RRD_EXP2.8

// GND ANET-LCD.1 RRD_EXP1.9
// +5V ANET-LCD.2 RRD_EXP1.10
#define SERVO0_PIN 27 // ANET-LCD.3 N/C *
#define BTN_EN2 10 // ANET-LCD.4 RRD_EXP2.3
#define BEEPER_PIN 28 // ANET-LCD.5 RRD_EXP1.1
#define BTN_EN1 11 // ANET-LCD.6 RRD_EXP2.5
#define LCD_PINS_ENABLE 29 // ANET-LCD.7 RRD_EXP1.3
#define BTN_ENC 16 // ANET-LCD.8 RRD_EXP1.2
#define LCD_PINS_RS 30 // ANET-LCD.9 RRD_EXP1.4
#define LCD_PINS_D4 17 // ANET-LCD.10 RRD_EXP1.5


// Anet V1.0 to REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER (wiring scheme B)
// !RESET ANET-J3.7 RRD_EXP2.8

// GND ANET-LCD.1 RRD_EXP1.9
// +5V ANET-LCD.2 RRD_EXP1.10
#define LCD_PINS_RS 27 // ANET-LCD.3 RRD_EXP1.4
#define BTN_EN2 10 // ANET-LCD.4 RRD_EXP2.3
#define LCD_PINS_ENABLE 28 // ANET-LCD.5 RRD_EXP1.3
#define BTN_EN1 11 // ANET-LCD.6 RRD_EXP2.5
#define SERVO0_PIN 29 // ANET-LCD.7 N/C *
#define BTN_ENC 16 // ANET-LCD.8 RRD_EXP1.2
#define LCD_PINS_D4 30 // ANET-LCD.9 RRD_EXP1.5
#define BEEPER_PIN 17 // ANET-LCD.10 RRD_EXP1.1

// N/C * - not connected to the LCD, reserved for BLTouch servo input
*/

Awatar użytkownika
tomasz.matuszewski
Posty: 57
Rejestracja: 23 stycznia 2018, 16:56 - wt

#5 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: tomasz.matuszewski » 17 lutego 2018, 10:02 - sob

A już tak z ciekawości, aż tak kochasz ta płytę ze wymieniałeś procek zamiast np MKS postawić na mega 2560 :?:

xpytonx
Posty: 5
Rejestracja: 14 lutego 2018, 08:30 - śr
Drukarka 3D: Raiscube Prusa I3

#6 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: xpytonx » 17 lutego 2018, 14:45 - sob

No tak ale ja kompilowane kod i testowałem piny za pomocą blinka i fizycznie wiem który pin mi wychodzi na te wyjścia ale i tak to nie działało.. ale spróbuję z tym buzerem inne piny.

Mam mega i rampsa ale to będzie dla innej drukarki.. druga sprawa że proc 21zl kosztował. Rampsa z mega za to nie kupię. A powiem szczerze że ta płytka nie jest źle wykonana.. spore ścieżki nic się nie przegrzewa.. wymienne stepsticki owszem brak ustawień kroków ale 1/16 na stałe nie jest źle.

xpytonx
Posty: 5
Rejestracja: 14 lutego 2018, 08:30 - śr
Drukarka 3D: Raiscube Prusa I3

#7 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: xpytonx » 18 lutego 2018, 22:22 - ndz

Dzięki za pomoc ale mam jeszcze prośbę, Czy może ktoś zmierzyć oraz rozpisać ustawienia w pliku boards anet_10

Chodzi mi o coś takiego: fizyczny pin procesora (1284P 44 piny) | pin w arduino/boards anet_10 | funkcja pinu

Działają mi endstopy ruchy wszystkich osi grzanie i odczyty temperatór oraz lcd i enkoder - więc to można odpuścić.

Niestety nie działają mi jeszcze 2 elementy: wiatraki oraz ten piszczek... o ile piszczek mogę olać to wiatraczki nie bardzo... i na tym mi zależy najbardziej.

Powiem szczerze nie ogarniam tego...

Sprawdzam blinkiem (miganie ledy) czy pin od piszczka to ten pin co go deklaruje w boards_anet.... i piszczek ładnie działa ale jak już wgram soft drukarki to nie działa.... przecież to ten sam bootloader...

Przykład z lcd działał pod te piny które są w nim zadeklarowane a drukarka już nie.... co tak miesza z tymi pinami? przecież jak pin enable w przykładzie to nr 30 to w definicji też powinien być 30.... a tu jakieś dziwne zmiany.... ehhh i weź i strzelaj.... może trafisz...

Pinout procesora:

https://camo.githubusercontent.com/68d2 ... 322e6a7067

=================================================================================
EDIT

Ale ze mnie osioł... zasugerowałem się znów standardowym oznaczeniem przewodów.... czerwono czarny to + a czerwony to - u naszych kolegów z Azji Wiatraczki działają...

Pozostaje jeszcze brzęczyk ale to już mniej istotne... teraz konfiguracja drukarki... własnie leci kostka 20x20x20... a jak dobrze widzę będzie miała 25x25x25...

W każdym razie dziękuje za naprowadzenie i uporanie się z większością problemów

Awatar użytkownika
tomasz.matuszewski
Posty: 57
Rejestracja: 23 stycznia 2018, 16:56 - wt

#8 Re: Raiscube Prusa I3

Postautor: tomasz.matuszewski » 25 lutego 2018, 23:22 - ndz

Cała przyjemność po naszej stronie ;)


Wróć do „Dział techniczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron